Nový investor v priemyselnom parku vo Veľkej Ide zamestná do 200 ľudí

NETKY.SK • 15 August 2016, 18:48 • 2 min
Nový investor v priemyselnom parku vo Veľkej Ide zamestná do 200 ľudí

KOŠICE – V Košickom kraji sú desiatky priemyselných parkov a zón. Časť z nich však nie je obsadená. Investorov odrádza zlá infraštruktúra či nedostatočné kapacity inžinierskych sietí.

slovakia

left justify in out

Vo Veľkej Ide v okrese Košice – okolie v týchto dňoch finišujú so stavebnými povoleniami pre vstup nového, v poradí tretieho investora, strojársku spoločnosť Energyco.

 

V Košickom kraji Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) eviduje vo svojej databáze 219 nehnuteľností, ktoré ponúka potenciálnym investorom. "Z tohto počtu je 95 nehnuteľností charakteru 'zelených plôch' a 114 hnedých priemyselných zón a existujúcich výrobných objektov. Charakteristiku priemyselných parkov z tohto počtu napĺňa desať nehnuteľností,“ uviedol pre TASR hovorca SARIO Richard Dírer.

 

Priemyselné parky, či už "zelené plochy", alebo existujúce výrobné objekty, sú podľa jeho slov v rôznom štádiu obsadenosti - od plne voľných lokalít až po plne obsadené priemyselné parky a zóny. "Agentúra SARIO aktívne ponúka všetky priemyselné parky na území SR a nezasahuje a ani nemôže zasahovať do rozhodnutia investorov o výbere lokality," vysvetlil hovorca.

Vo Veľkej Ide majú priemyselný park takmer šesť rokov. Pôsobia tam dve zahraničné spoločnosti, ktoré zamestnávajú približne 1500 ľudí. V týchto dňoch podľa starostu obce pripravujú podklady pre vstup nového investora.

 

"V súčasnosti sa dokončujú stavebné povolenia na vstup ďalšieho investora. Je to spoločnosť Energyco, ktorá sa má etablovať do konca roka. Malo by vzniknúť okolo 150 až 200 pracovných miest a samozrejme majitelia priemyselného parku aj my rokujeme s ďalšími zahraničnými investormi. Po treťom investorovi ostane ešte asi 30 až 40 percent voľnej plochy v priemyselnom parku,“ uviedol pre TASR starosta obce Július Beluscsák.

 

Prilákať nových investorov do obce je podľa jeho slov náročné. Je za tým i konkurencia. "Je to pomerne dosť náročné, nakoľko v blízkosti sa nachádza i ďalší priemyselný park Kechnec a potom máme priemyselný park pri letisku v Košiciach. Sú aj iné priemyselné parky, ktoré sú nefunkčné, na východnom Slovensku - pri Vranove nad Topľou alebo pri Humennom. Aj z toho dôvodu vlastne každý lobuje pre svoj priemyselný park," skonštatoval Beluscsák.

 

SARIO eviduje viaceré dôvody, pre ktoré sa nechcú investori etablovať na východnom Slovensku. "Medzi hlavné dôvody, s ktorými sa stretávame, patrí vysoká vzdialenosť niektorých priemyselných lokalít od diaľničného napojenia a ostatnej dopravnej infraštruktúry, nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, nedostatočné kapacity inžinierskych sietí v priemyselných parkoch a nedobudovaná infraštruktúra priemyselných lokalít," dodal Dírer.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies