Nový grécky premiér a jeho minister financií prídu do Ríma

NETKY.SK • 3 Február 2015, 09:23 • 2 min
Nový grécky premiér a jeho minister financií prídu do Ríma

RÍM - Do talianskej metropoly Rím v utorok zavíta grécky premiér Aléxis Tsípras i minister financií v jeho vláde Jánis Varoufákis.

slovakia

left justify in out

Stane sa tak v rámci ich turné po európskych krajinách, kde sa snažia získať podporu ich zámeru zmeniť podmienky splácania gréckeho dlhu v záujme podpory hospodárskeho rastu. Kým Tsípras sa po príchode z Cypru stretne s ľavicovým talianskym premiérom Matteom Renzim poobede, Varoufákis sa svojim rezortným kolegom Pierom Carlom Padoanom zvíta už dopoludnia. Do Ríma pritom prišiel z Londýna po rokovaní s tamojším ministrom financií Georgeom Osbornom. Ten pre médiá po rokovaní s ním uviedol, že "spor medzi Gréckom a eurozónou sa rýchlo stáva najväčším rizikom pre svetové hospodárstvo".

 

Januárové predčasné parlamentné voľby v Grécku vyhrala Tsíprasova Koalícia radikálnej ľavice (SYRIZA) so ziskom viac ako 36 percent hlasov. V predvolebnej kampani sľubovala Grékom rušenie úsporných opatrení, ktoré sú podmienkou čerpania zahraničnej finančnej pomoci v celkovej hodnote štvrť bilióna eur. Tá pred takmer piatimi rokmi zachránila Grékov pred bankrotom a vynúteným odchodom z eurozóny. 

 

Tsípras bude vo svojom turné po krajinách Európy pokračovať v stredu, keď by sa mal objaviť v Paríži. Tam by ho mal privítať ďalší ľavicový líder, francúzsky prezident François Hollande. V stredajšom pláne má aj cestu do Bruselu na stretnutie s predsedom Európskej komisie (EK) Jeanom-Claudom Junckerom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona