Nový grécky minister financií prinesie zmenu štýlu, ale nie požiadaviek

NETKY.SK • 7 Júl 2015, 10:41 • 2 min
Nový grécky minister financií prinesie zmenu štýlu, ale nie požiadaviek

ATÉNY - Novým ministrom financií v Grécku sa stal Euklid Tsakalotos. Veritelia od neho môžu na rokovaniach určite očakávať zmenu štýlu v porovnaní s bojovou rétorikou jeho predchodcu Janisa Varufakisa, ale podstata gréckych požiadaviek sa nezmení, upozornila agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Tsakalotos (55) študoval na prestížnej univerzite v Oxforde a len zriedka sa objavuje na verejnosti. Ale ak si veritelia myslia, že Tsakalotos, ktorý sa už v apríli stal hlavným vyjednávačom Grécka, zaujme miernejší postoj k ich podmienkam, mali by to zvážiť ešte raz.

 

Tsakalotos je totiž "duchovným otcom" hospodárskej politiky ľavicovej gréckej vládnej strany Syriza. A ako minister financií pravdepodobne ešte vystupňuje snahu o presadenie jedného z najspornejších bodov rokovaní medzi Aténami a ich veriteľmi - odpustenie značnej časti gréckeho dlhu. Tsakalotos je medzi ľavičiarmi známy ako "revolucionársky stúpenec európskej integrácie", čo znamená, že podporuje vytvorenie jednotnej Európy, ale nie na kapitalistických princípoch.

 

Podobne ako jeho predchodca Varufakis aj Tsakalotos často kritizoval Európu za presadzovanie prísnej fiškálnej politiky. Nový grécky minister financií to nepovažuje za správne a tvrdí, že úsporné opatrenia zbytočne zbedačujú Grécko a ďalšie tzv. okrajové štáty menovej únie.Podľa Tsakalotosa zmiernenie dlhovej záťaže Grécka môže mať rôzne formy. V rozhovore pre Reuters uviedol ako jednu z možností, aby záchranný fond eurozóny - Európsky mechanizmus pre stabilitu (EMS) prevzal od Európskej centrálnej banky (ECB) grécke dlhopisy, ktoré vlastní. Tak by sa nezvýšil ani dlh Grécka, ani dlh jeho partnerov v eurozóne.

 

"Existuje veľa technických riešení, ako to uskutočniť," povedal. "Ak bude dobrá vôľa, môžem hneď teraz vymyslieť 10-15 riešení, ako by sa to mohlo urobiť," vyhlásil a dodal, že ak naopak neexistuje politická vôľa, žiadne riešenie, ktoré predloží, nebude pre veriteľov dostatočné. Ľudia, ktorí Tsakalotosa poznajú vravia, že je veľmi dobrý vyjednávač, čo príde vhod vláde v Aténach, ktorá sa chystá vrátiť k rokovaciemu stolu.

 

"Je ideálnou osobou, ktorá môže gréckej vláde pomôcť dostať sa zo slepej uličky a dosiahnuť dohodu s veriteľmi. Je mierny, pokojný a veľmi dobrý poslucháč," povedal Panikos Demetriadis, bývalý člen Rady guvernérov ECB za Cyprus.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies