Nový gambijský prezident zložil sľub v Senegale

NETKY.SK • 19 Január 2017, 19:32 • 2 min
Nový gambijský prezident zložil sľub v Senegale

DAKAR - Nový prezident Gambie Adama Barrow dnes zložil prísahu v susednom Senegale, keďže doterajší dlhoročný líder krajiny Yahya Jammeh sa po prehratých decembrových voľbách odmieta vzdať moci.

slovakia

left justify in out

"Toto je deň, na ktorý žiaden obyvateľ Gambie nikdy zabudne," povedal Barrow po tom, ako ho prezident Advokátskej komory Gambie Sheriff Tambedou inauguroval do funkcie prezidenta na gambijskom veľvyslanectve v senegalskom Dakare.

 

Barrowa dnes uviedli do funkcie počas narýchlo pripravenej ceremónie za prítomnosti asi 40 ľudí, vrátane senegalského premiéra a predsedu gambijskej volebnej komisie.

 

Na udalosti sa zúčastnili aj predstavitelia Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS), ktorí sú odhodlaní v Gambii vojensky intervenovať, aby donútili Jammeha vzdať sa moci.

 

Jammeh, ktorý v Gambii vládne ako prezident viac než dve desaťročia, v utorok vyhlásil v krajine trojmesačný výnimočný stav a uviedol armádu do stavu najvyššej pohotovosti. Experti sa však podľa agentúry DPA domnievajú, že Jammehove sily sú obmedzené a vojensky sa zrejme dlho neudrží. Armáda Gambie s 1,9 milióna obyvateľov má totiž len asi tisíc vojakov a má tak v prípade konfliktu len malú šancu odolať dobre vycvičeným jednotkám ECOWAS.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona