Nový gambíjský prezident prisľúbil reformy v oblasti slobôd a práva

NETKY.SK • 30 Január 2017, 15:47 • 2 min
Nový gambíjský prezident prisľúbil reformy v oblasti slobôd a práva

BANJUL - Nový gambijský prezident Adama Barrow prisľúbil zavedenie viacerých reforiem, a to najmä v oblasti tajných služieb, slobody prejavu a právneho poriadku.

slovakia

left justify in out

Barrow okrem iného hodlá premenovať Štátnu spravodajskú službu (NIA), ktorá má zlú povesť v súvislosti s porušovaním ľudských práv za vlády bývalého lídra Yahyu Jammeha. Barrow sa vrátil do vlasti minulý štvrtok zo zahraničného exilu.

 

Podľa novej hlavy štátu, ktorú dnes citovala stanica al-Džazíra, je NIA inštitúciou, ktorá musí ďalej existovať, avšak pod iným názvom. Barrow tiež prisľúbil, že z oficiálneho názvu Gambie odstráni slovo "islamský".

 

Barrow vyhlásil, že západoafrická Gambia, ktorej obyvateľstvo tvorí z 90 percent moslimské obyvateľstvo a zvyšok kresťania a vyznávači animizmu, je republikou, a nie "islamskou republikou", ako to v roku 2015 zaviedol Jammeh.

 

Bývalý prezident, ktorý stál na čele tohto rozlohou neveľkého štátu 22 rokov, spôsobil závažnú spoločensko-politickú krízu, keď po svojej prehre v decembrových prezidentských voľbách odmietol odovzdať moc a odstúpiť z funkcie.

 

Barrow sa oficiálne ujal prezidentského úradu 19. januára počas exilového pobytu v Senegale. Noví členovia jeho vládneho kabinetu budú musieť pred prevzatím mandátu preukázať výšku svojho majetku.

 

Jammeh uznal porážku až po niekoľkotýždňovom nátlaku zo strany okolitých štátov a následne utiekol do Rovníkovej Guiney. V posledných týždňoch svojho vládnutia údajne spreneveril v prepočte 11 miliónov eur zo štátnych zdrojov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies