Nový francúzsky veľvyslanec: Chcel som pôsobiť na Slovensku

NETKY.SK • 19 Október 2010, 07:27 • 2 min
Nový francúzsky veľvyslanec: Chcel som pôsobiť na Slovensku

Nový francúzsky veľvyslanec: Chcel som pôsobiť na Slovensku

slovakia

left justify in out

img

Diplomatickú misiu na Slovensku si nový francúzsky veľvyslanec v SR Jean-Marie Bruno (52) želal. Podpísaním poverovacích listín mu prezident Nicolas Sarkozy splnil túžbu. Jean-Marie Bruno sa dnes v priestoroch rezidencie Francúzskej republiky v Bratislave stretol s predstaviteľmi médií, keďže prostriedky masovej informácie považuje za dôležitý nástroj demokracie.
Na otázku TASR, prečo chcel pôsobiť práve na Slovensku, kariérny diplomat konštatoval, že SR je krajina v strede Európy, je súčasťou Európskej únie, vstúpila do eurozóny i do schengenského priestoru, pričom všetky povinnosti z toho vyplývajúce si splnila veľmi rýchlo. Ocenil, že Slovensko, napriek tomu, čím v minulosti prešlo, si zachovalo národnú identitu. V neposlednej miere ho pri výbere ovplyvnila aj iná skutočnosť - krása krajiny, vidiek, hrady a zámky. To všetko, čo videl na fotografiách, chce poznať aj priamo na mieste.
Jean-Marie Bruno poukázal na to, že Francúzsko je pomerne silne prítomné na Slovensku, i keď to azda mnohí tak nevidia. Ekonomické údaje, ktoré predostrel novinárom, hovoria, že Francúzsko je za Nemeckom druhý najväčší investor na Slovensku a radí sa medzi popredných obchodných partnerov v štáte pod Tatrami. Na Slovensku si vďaka približne 400 francúzskym podnikom našlo pracovné miesta okolo 35.000 ľudí.
Kariérny diplomat položil dôraz i na kultúrne a školské aktivity. Vyzdvihol aktivity Francúzskeho inštitútu v Bratislave, Alliance Francaise najmä v Banskej Bystrici a Košiciach, akcentoval význam bilingválnych gymnázií, v ktorých sa časť predmetov vyučuje vo francúzskom jazyku. Naopak, približne 400 slovenských študentov získava vedomosti v univerzitách a na vysokých školách vo Francúzsku.
Veľvyslanec Francúzskej republiky na Slovensku podčiarkol aj francúzsko-slovenské vzťahy a spoluprácu na najvyššej úrovni: odvíja sa od vzájomnej dohody o strategickom partnerstve, podpísanej v Paríži v septembri 2008 prezidentom Nicolasom Sarkozym a vtedajším premiérom Robertom Ficom.
Mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Francúzskej republiky na Slovensku Jean-Marie Bruno pred príchodom do Bratislavy pôsobil v Medzinárodnej banke pre obnovu a rozvoj vo Washingtone(v rokoch 1990-1992), diplomaticky pracoval ako prvý radca na veľvyslanectve v Holandsku (2000-2003), ako mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec v Surinami (2004-2007), vysoké posty zastával na Ministerstve zahraničných vecí v Paríži.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies