Nový film Smolensk režiséra Krauzeho v Poľsku vyvolal vášnivé diskusie

NETKY.SK • 8 September 2016, 19:08 • 2 min
Nový film Smolensk režiséra Krauzeho v Poľsku vyvolal vášnivé diskusie

VARŠAVA - Už pred piatkovým uvedením v poľských kinách sa v krajine vášnivo diskutuje o novom filme renomovaného režiséra Antoniho Krauzeho so stručným, ale výstižným názvom Smolensk.

slovakia

left justify in out

Ide o dielo o leteckom nešťastí, ktoré postihlo poľský prezidentský špeciál 10. apríla 2010 a ktoré neďaleko západoruského mesta Smolensk neprežil nikto z 96 osôb na palube, zväčša prominentných osobností vrátane vtedajšieho poľského prezidenta Lecha Kaczynského s manželkou, smerujúcich na spomienku na mieste niekdajšej Katynskej masakry.

 

Časť poľskej verejnosti kritizuje tvorcov, opierajúcich sa o výsledky vyšetrovania poľskej opozície na čele s medzičasom vládnucou stranou Právo a spravodlivosť (PiS), za ich podporu sprisahaneckých teórií v snímke.

 

PiS odmietla oficiálnu správu poľských vyšetrovateľov za vlády Občianskej platformy (PO). Líder PiS, brat-dvojča zosnulého prezidenta a expremiér Jaroslaw Kaczynski opakovane hovoril o havárii ako dôsledku útoku na prezidentský špeciál.

 

Súčasná poľská opozícia vidí vo filme propagandistické dielo, o čom údajne svedčí aj prítomnosť nielen predsedu PiS, ale aj prezidenta Andrzeja Dudu či premiérky Beaty Szydlovej na slávnostnej premiére snímky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies