Nový filipínsky prezident chce znížiť závislosť krajiny od USA: Budeme sledovať svoj vlastný kurz

NETKY.SK • 31 Máj 2016, 19:19 • 2 min
Nový filipínsky prezident chce znížiť závislosť krajiny od USA: Budeme sledovať svoj vlastný kurz

MANILA - Novozvolený filipínsky prezident Rodrigo Duterte vyhlásil, že chce znížiť závislosť svojej krajiny od Spojených štátov. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Duterte, 71-ročný starosta štvrtého najväčšieho filipínskeho mesta Davao, s výrazným náskokom zvíťazil v prezidentských voľbách z 9. mája. Funkcie sa oficiálne ujme až 30. júna, avšak už dnes predstavil zloženie svojho budúceho kabinetu.

 

"Chcem, aby každý vedel, že budeme sledovať svoj vlastný kurz. Nebude závislý od Ameriky. Bude to línia, pri ktorej sa nebudeme ohliadať na to, či je niekto spokojný, ale iba na filipínske záujmy," vyhlásil Duterte. Reagoval tak na novinársku otázku, týkajúcu sa možných bilaterálnych rozhovorov s Čínou o riešení územných sporov v Juhočínskom mori.

 

Duterteho budúcim ministrom zahraničných vecí bude Perfecto Yasay, ktorý v otázke sporu s Čínou zaujíma zmierlivý postoj a zdôrazňuje potrebu vzájomného dialógu. Manila je dlhodobo verným regionálnym spojencom Washingtonu, ktorý sa v ostatných rokoch začína výraznejšie sústreďovať na oblasť východnej Ázie. Duterteho niektorí pozorovatelia - pre jeho ostrú rétoriku a odklon od politických tradícií - prirovnávajú k americkému prezidentskému kandidátovi Donaldovi Trumpovi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies