Nový egyptský prezident as-Sísí sa ujme svojej funkcie

NETKY.SK • 8 Jún 2014, 11:25 • 2 min
Nový egyptský prezident as-Sísí sa ujme svojej funkcie

KÁHIRA - Bývalý náčelník egyptskej armády Abd al-Fattáh as-Sísí sa v nedeľu oficiálne ujme funkcie hlavy štátu.

slovakia

left justify in out

Stane sa tak po tom, čo hladko zvíťazil v májových prezidentských voľbách, v ktorých si zabezpečil 96,9-percentnú podporu, zatiaľ čo účasť dosiahla 47,45 percenta. Jeho jediným vyzývateľom bol ľavicový politik Hamdín Sabáh, ktorý presvedčil tri percentá voličov.

 

Víťazstvo poľného maršala vo výslužbe bolo považované od začiatku za isté, samotný kandidát však dúfal vo vysokú účasť, aby tak získalo na legitímnosti zosadenie jeho predchodcu Muhammada Mursího. Prvého slobodne zvoleného prezidenta Egypta zbavila moci armáda pod velením as-Sísího v júli 2013 po masových opozičných protestoch. Budúci prezident má v krajine mnoho stúpencov, terajšia opozícia ho však považuje za strojcu puču. V televíznom príhovore po svojom zvolení vyjadril nádej, že sa mu podarí "naplniť dôveru" voličov a výsledkom spoločného úsilia bude "prosperita a luxus".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona