Nový šéf NBÚ zatiaľ nie je, lídri sa k nominácii vyjadria o týždeň

NETKY.SK • 5 Apríl 2011, 06:49 • 2 min
Nový šéf NBÚ zatiaľ nie je, lídri sa k nominácii vyjadria o týždeň

Nový šéf NBÚ zatiaľ nie je, lídri sa k nominácii vyjadria o týždeň

slovakia

left justify in out

img

Odstupujúci riaditeľ Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) František Blanárik (nominant ĽS-HZDS) svojho nástupcu vo funkcii stále nepozná. Lídri vládnych strán dnes síce na Koaličnej rade dostali kandidáta na tento post, no je pre nich neznámy. Vedenie NBÚ by mala podľa dohody obsadiť SaS.
"Keďže to pre nás bolo nové meno, dohodli sme sa, že sa k tejto nominácii vyjadria strany o týždeň na stretnutí predsedov koaličných strán," informovala premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS).
Blanárik na svoj post rezignoval, no úrad by mal viesť do konca apríla. Rozhodnutie odísť vysvetľoval tým, že sa odmieta stať nástrojom spravodajských hier, ktorých cieľom je škandalizácia aj jeho osoby. Médiá o ňom totiž informovali, že za minulého režimu spolupracoval s vojenskou kontrarozviedkou.
Aj keď je NBÚ podľa koaličnej dohody v portfóliu SaS, kandidáta je pripravené predložiť aj KDH. "Sme pripravení ponúknuť serióznych kandidátov. Je to politická gescia predovšetkým SaS, ale záleží na tom, aby dohoda bola seriózna a aby kandidát obstál v odbornej aj všeobecnej verejnosti," povedal pred rokovaním rady predseda KDH Ján Figeľ. Zároveň priznal, že o kandidátovi SaS zatiaľ nič nevie.
Okrem NBÚ otvorenou ostáva aj otázka šéfa Úradu na ochranu osobných údajov Gyulu Veszeleia (SMK), ktorý vo funkcii presluhuje dva roky. "Prídeme s návrhmi na možné personálne obsadenie tohto postu. Dôležité je, aby osobné údaje boli chránené vtedy, kedy chránené majú byť, aby bol úrad racionalizovaný a efektívny," vysvetlila Radičová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona