Nový šéf GP po opakovanej voľbe nebude, SDKÚ E. Mišíkovú nepodporí

NETKY.SK • 4 November 2010, 08:11 • 2 min
Nový šéf GP po opakovanej voľbe nebude, SDKÚ E. Mišíkovú nepodporí

Nový šéf GP po opakovanej voľbe nebude, SDKÚ E. Mišíkovú nepodporí

slovakia

left justify in out

img

Najsilnejšia vládna strana SDKÚ-DS nepodporí vo štvrtkovom (4.11.) druhom kole voľby kandidátku SaS, KDH a Most-Híd na post generálneho prokurátora Evu Mišíkovú. Po dnešnom rokovaní Koaličnej rady o tom informoval podpredseda NR SR Pavol Hrušovský (KDH) s tým, že nový generálny prokurátor nebude známy ani po druhom kole tajnej voľby.
"Prijali sme toto oznámenie. Koaličná rada odporučila, aby komisia, ktorá pracovala až do skončenia voľby, pracovala ďalej a na najbližšom rokovaní Koaličnej rady 12. novembra oznámime predbežný výsledok rokovania," uviedol Hrušovský. Podľa jeho slov však stále platí, že vládne strany chcú na čele generálnej prokuratúry zmenu. "Budeme sa snažiť hľadať spoločného kandidáta," avizoval.
Ako sa vo štvrtok poslanci SDKÚ-DS pri voľbe zachovajú, nechcel líder strany Mikuláš Dzurinda komentovať. "Zhoda bola, že neodovzdajú svoj hlas ani jednému z kandidátov," podotkol. Či sa bude SDKÚ-DS v opakovanej voľbe koncom novembra opäť snažiť navrhnúť Jána Hrivnáka, Dzurinda zatiaľ potvrdiť nechcel.
Na otázku, prečo jeho strana Mišíkovú nepodporí, odvetil, že poslancov jeho strany nepresvedčila. V čom presne, nepovedal. "Je veľmi ošemetné hodnotiť prokurátorov," uviedol.
Či pôjde opakovaná voľba ľahšie ako tá aktuálna, nechcel Hrušovský špekulovať. "Len začínajúci politik by sa mohol domnievať, že všetko pôjde hladko. Nepôjde to hladko, v politike to tak býva. Kľúčové je, či sa rešpektujeme a chceme hľadať zhodu," deklaroval Dzurinda.
Hrušovský priznal, že okolnosti okolo voľby šéfa prokurátorov neprispeli k pohode v koalícii, ale on sám by to nedramatizoval. "Ideme ďalej, je pred nami veľká výzva," dodal.
Poslanci budú mať vo štvrtok na výber už len z dvoch kandidátov. Z dnešného prvého kola tajnej voľby, v ktorej nebol generálny prokurátor zvolený, postúpili do toho ďalšieho Dobroslav Trnka a Eva Mišíková. Tretí uchádzač Ján Hrivnák z boja o post zatiaľ vypadol. Generálny prokurátor bude známy len vtedy, ak niektorý z kandidátov získa nadpolovičnú väčšinu hlasov poslancov zúčastnených na voľbe.
Víťazom prvého kola sa stal Trnka (získal 70 hlasov), s ktorým do štvrtkového (4.11.) druhého kola postupuje aj Mišíková (49 hlasov). Ján Hrivnák získal 28 hlasov. a z ďalších bojov zatiaľ vypadol. Na voľbe sa zúčastnilo 148 poslancov.
Oficiálne výsledky tajnej voľby naznačujú, že poslanci hlasovali v prvom kole na základe dohôd. Opozícia disponuje 71 hlasmi, Trnka získal 70. SaS, KDH a Most-Híd deklarovali Mišíkovej podporu 51 hlasmi, napokon získala 49. Hrivnák mal od SDKÚ-DS sľúbených 28 hlasov, rovnaký počet aj získal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies