Nový druh tarantule pomenovali po hudobníkovi Johnnym Cashovi

NETKY.SK • 5 Február 2016, 12:58 • 2 min
Nový druh tarantule pomenovali po hudobníkovi Johnnym Cashovi

BRATISLAVA - Jeden zo štrnástich novoobjavených druhov tarantúl z južnej oblasti Spojených štátov amerických nazvali po zosnulom americkom hudobníkovi Johnnym Cashovi.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom vo vedeckom časopise Zookeys. Tím výskumníkov pozostávajúci z Chrisa A. Hamiltona, Brenta E. Hendrixsona a Jasona E. Bonda, objavil nový druh s oficiálnym názvom Aphonopelma johnnycashi v blízkosti kalifornského väzenia Folsom, pozdĺž úpätia západného pohoria Sierra Nevada. „Je to perfektný názov. Pavúkovi sa hodí - našli ho v okolí Folsomu a samčeky sú prevažne celé čierne, takže to sedí k jeho imidžu,“ vysvetlil Hamilton z Florida Museum of Natural History, ktorého pomenovanie potešilo. Ako sám prezradil, jeho telo zdobí tetovanie legendárneho speváka a gitaristu.

Niekoľkonásobný držiteľ Grammy bol známy nosením tmavého oblečenia, čím si vyslúžil prezývku Muž v čiernom. Preslávili ho tiež koncerty vo väzení, pričom o spomínanom zariadení vo Folsome nahral aj skladbu Folsom Prison Blues (1955) a vznikol tam tiež album At Folsom Prison (1968).

 


Novoobjavená tarantula sa podľa slov výskumníka podobá na druh Aphonopelma iodius, ktorý sa vyskytuje v južnej oblasti Mohavskej púšte. Práve to by mohlo byť jedným z dôvodov, prečo pavúka doteraz neidentifikovali. Ako ďalej uviedol, štúdia zásadne zmenila celú druhovú líniu pavúkov z rodu Aphonopelma, keďže pôvodných päťdesiat samostatných druhov, výskumníci zredukovali na dvadsaťdeväť. Pri porovnávaní vyše tritisíc vzoriek z divočiny i historických prírodovedných zbierok, však objavili štrnásť unikátnych a nových druhov. „Je to veľavravný príklad biodiverzity, ktorú je možné nájsť - niekedy doslova - v našom vlastnom dvore,“ uviedol Hamilton.

 


Johnny Cash, známy svojím typickým hlbokým hlasom, je považovaný za jedného z najvplyvnejších hudobníkov 20. storočia. Žánrovo sa pohyboval v oblasti country, rock'n'rollu i gospelu. Na konte má hity ako I Walk the Line, Ring of Fire, Get Rhythm alebo Man in Black. Niekoľko skladieb naspieval aj s už zosnulou manželkou June Carter - napríklad Jackson, If I Were a Carpenter alebo It Ain't Me, Babe. Tiež sa postaral o slávnu coververziu piesne Hurt, ktorú pôvodne nahrala kapela Nine Inch Nails. Casha uviedli okrem iných do Siene slávy country hudby, Rock'n'rollovej siene slávy či Gospelovej siene slávy. Tento svet opustil 12. septembra 2003 vo veku 71 rokov.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona