Nový druh slimáka pomenovali na počesť manželskej rovnosti

NETKY.SK • 14 Október 2014, 13:52 • 2 min
Nový druh slimáka pomenovali na počesť manželskej rovnosti

BRATISLAVA - Taiwanskí vedci popísali nový druh hermafroditného slimáka, ktorého pomenovali na podporu manželstiev ľudí rovnakého pohlavia. Slimák vyskytujúci sa na východe Taiwanu dostal vedecké pomenovanie Aegista diversifamilia, pretože "reprezentuje diverzitu sexuálnej orientácie v živočíšnej ríši".

slovakia

left justify in out

Slimák Aegista diversifamilia je bežný na východe Taiwanu, no doteraz si odborníci mysleli, že patrí k druhu Aegista subchinensis. V roku 2003 si však Jen-Čang Lee z Čínskej akadémie v Taipei všimol, že populácia na východe ostrova má väčšiu a plochejšiu ulitu než slimáky zo západu. Spolu s kolegami preto vypracovali štúdiu, na základe ktorej došli k záveru, že slimáky z východu predstavujú samostatný, doteraz nepomenovaný druh. "V období, keď sme pripravovali výsledky štúdie, sa na Taiwane a v mnohých iných štátoch bojovalo za uznanie manželstiev pre páry rovnakého pohlavia. Pripomenulo nám to, že pľúcnaté suchozemské slimáky sú hermafrodity, čiže každý jedinec má samčie aj samičie pohlavné orgány. Rozhodli sme sa, že je to dobrá príležitosť pomenovať tohto slimáka na počesť boja za uznanie manželstiev pre páry rovnakého pohlavia," uviedol Lee. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona