Nový druh pračloveka, ktorého nedávno objavili v Afrike bol zručný a podobá sa dnešnému človeku

NETKY.SK • 7 Október 2015, 16:01 • 2 min
Nový druh pračloveka, ktorého nedávno objavili v Afrike bol zručný a podobá sa dnešnému človeku

BRATISLAVA - Predchodca človeka z druhu Homo naledi bol zručný s nástrojmi a kráčal podobne ako dnešný človek. Vyplynulo to z analýzy zachovaných kostí nohy a ruky, ktoré spolu s inými fosíliami objavili v jaskyni v Juhoafrickej republike. O náleze informovali v septembri.

slovakia

left justify in out

Výsledky výskumu uverejnil odborný časopis Nature Communications a mali by napomôcť lepšej orientácii v evolúcii človeka. Paleoantropologička Tracy Kivell z University of Kent vo Veľkej Británii poukázala na to, že ruky nového druhu boli uspôsobené na jemnú a výkonnú manipuláciu, pomocou ktorej mohli pracovať aj s kamennými nástrojmi. Rysy zápästia a palca sa podobali neandertálskemu aj súčasnému človeku. Líšil sa výrazným zakrivením prstov, ktoré mu uľahčovali šplhanie. Modernému človeku sa podobal aj chodidlom, mal ho síce plochejšie, zakrivené prsty a menšiu pätu, avšak oproti iným predchodcom nemal palec, pomocou ktorého by sa uchopil predmetov.

 

"Má dlhé nohy, kolená sa podobajú našim a chodidlá sú podobné človeku. Homo naledi kráčal takmer ako my," povedal antropológ Jeremy DeSilva z Dartmouth College v americkom Hanoveri. Podľa antropológa Williama Harcourt-Smitha z Lehman College zo City University v New Yorku bol Homo naledi obratnejší v pohybe na stromoch ako Homo sapiens, čomu nasvedčuje zakrivenie prstov na oboch končatinách. Veľkosť mozgu a podobnosť fyzických čŕt druhu so súčasným človekom smeruje vedcov k novým zisteniam v ľudskej evolúcii.

 

"Naša veda po desaťročia vedela, že vzpriamená chôdza predchádzala zväčšeniu mozgu počas evolúcie človeka. Nikdy to však nebolo také zjavné. Homo naledi mal nohu nápadne podobnú modernému človeku, aj napriek tomu, že mozog mal asi o tretinu menší ako je dnes," skonštatoval DeSilva. Vedci našli v jaskynnej komore celkovo 1550 kostí, ktoré patrili zástupcom oboch pohlaví rôzneho veku. Pri štyroch jedincoch sa zachovala aj lebka. Homo naledi dorastal do výšky až 150 centimetrov, vážil do 45 kilogramov. Vek fosílií zatiaľ presne neurčili.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona