Nový druh motýľa pomenovali po Davidovi Attenboroughovi

NETKY.SK • 4 December 2015, 13:36 • 2 min
Nový druh motýľa pomenovali po Davidovi Attenboroughovi

BRATISLAVA - Novoobjavený druh motýľa z Južnej Ameriky nazvali po známom anglickom prírodovedcovi a dokumentaristovi Davidovi Attenboroughovi.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom vo vedeckom časopise Zookeys. Medzinárodný tím na čele s britským výskumníkom Andrewom Neildom nový druh s oficiálnym názvom Euptychia attenboroughi objavil v Amazónii na území Brazílie, Kolumbie a Venezuely. "Tohto motýľa sme z vďačnosti za otvorenie očí a sŕdc miliónov k prírodnému svetu prostredníctvom jeho inšpiratívnej a povznášajúcej práce pomenovali na počesť skvelého anglického prírodovedca, autora a televízneho moderátora Sira Davida Attenborougha," objasnili vznik pomenovania.

 


Osemdesiatdeväťročný David Attenborough sa už vyše 60 rokov objavuje na obrazovkách ako tvár a hlas relácií o prírode. Je známy napríklad zásluhou série deviatich dokumentárnych seriálov Život (1979 - 2008), v ktorých divákom ponúkol pohľad na rôzne formy života od cicavcov cez rastliny až po zvieratá žijúce na Antarktíde. Mladšieho brata režiséra Richarda Attenborougha v roku 2002 na základe hlasovania verejnosti zaradili medzi 100 najvýznamnejších Britov. V roku 1980 získal prestížne ocenenie BAFTA Fellowship. V rokoch 2011 a 2014 mu udelili televízne ceny BAFTA v kategórii dokumentárnej tvorby.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies