Nový dánsky premiér chce urýchliť referendum o justičných predpisoch EÚ

NETKY.SK • 29 Jún 2015, 18:51 • 2 min
Nový dánsky premiér chce urýchliť referendum o justičných predpisoch EÚ

KODAŇ - Nový dánsky premiér Lars Lökke Rasmussen dnes vyhlásil, že referendum o otázke, či sa krajina má vzdať svojej výnimky z predpisov Európskej únie v oblasti súdnictva, sa bude konať skôr. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Ľudové hlasovanie sa pôvodne malo konať v marci 2016, ale Dáni sa napokon budú k záležitosti môcť vyjadriť ešte pred koncom tohto roka. Bude to skúška autority premiéra, ktorého liberálna strana vedie novú menšinovú vládu. V parlamente má 34 zo 179 poslaneckých kresiel. 


Dánsko potrebuje prijať predpisy týkajúce sa súdnictva, aby sa mohla naďalej zúčastňovať na činnosti európskeho policajného úradu Europol. Krajina má v tejto oblasti výnimku od roku 1992. 


"Bude to tento rok, pretože je pre nás nanajvýš dôležité, aby sme zostali v blízkosti jadra európskej spolupráce," povedal premiér novinárom. 
Dánske referendum bude úzko sledované v celej EÚ. Podľa Reuters bude predohrou pred pokusom Británie o nové prerokovanie podmienok jej členstva v EÚ a referenda o zotrvaní v únii, ktoré by sa malo v Spojenom kráľovstve konať do konca roku 2017. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona