Nový čínsky premiér chce posilniť obchodné vzťahy s Nemeckom

NETKY.SK • 24 Máj 2013, 09:12 • 2 min
Nový čínsky premiér chce posilniť obchodné vzťahy s Nemeckom

BERLÍN - Čínsky premiér Li Kche-čchiang sa v nedeľu stretne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Tieto dve exportné mocnosti sa totiž snažia ďalej posilniť ekonomické väzby v čase, keď sa medzi Pekingom a EÚ zvyšuje počet obchodných sporov.

slovakia

left justify in out

Nemecko je jedinou krajinou EÚ, ktorú nový čínsky premiér počas svojej zahraničnej cesty navštívi. Podľa analytikov ide o náznak, že Peking chce, aby jeho špeciálny vzťah s Berlínom pokračoval. Nemecko je najväčším európskym obchodným partnerom Číny a nemecké vozidlá, súčiastky, stroje a elektronické zariadenia v prevažnej miere končia práve v Číne.

"Zo strany Nemecka je to všetko o obchode. Nemecko vníma Čínu ako veľký exportný trh, na ktorom je stále viac závislé,“ povedal Hans Kundnani, predstaviteľ Európskej rady. Merkelová minulý rok navštívila Peking dvakrát. Počas druhej návštevy ju sprevádzali vrcholní predstavitelia popredných firiem, vrátane spoločnosti Airbus, ktorá podpísala s Čínou objednávku na 50 lietadiel za 3,5 mld. USD. Pre Čínu však Nemecko nie je dôležité iba ekonomicky. Zohráva tiež strategickú úlohu v boji Pekingu proti obavám, že sa Európa proti tejto ázijskej krajine spojí s USA, povedal ďalej Kundnani. 

Podľa oficiálnych údajov obchod medzi Nemeckom a Čínou dosiahol v minulom roku 144 mld. eur. Nemecká automobilová skupina Volkswagen v marci ohlásila, že plánuje otvoriť v Číne sedem ďalších závodov. V minulom roku na tomto trhu automobilka predala 2,82 mil. áut.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona