Nový český premiér zvažuje podanie žaloby na Miloša Zemana

NETKY.SK • 9 December 2021, 07:53 • 2 min
Nový český premiér zvažuje podanie žaloby na Miloša Zemana

PRAHA - Dôvodom vyhrotenej situácie sú výhrady českého prezidenta voči kandidátovi na ministra z vlády Petra Fialu.

slovakia

left justify in out

Designovaný český premiér Petr Fiala potvrdil, že podá kompetenčnú žalobu na Ústavný súd, ak prezident Miloš Zeman nevymenuje celú jeho vládu. Politik to povedal v rozhovore pre Českú televíziu (ČT). "Stále verím, že vláda bude vymenovaná ako celok. Ak by pán prezident trval na výhradách voči jednému kandidátovi (na ministra), tak by som považoval za potrebné podať kompetenčnú žalobu (na Ústavný súd ČR), aby sa raz a navždy objasnilo, aké sú právomoci prezidenta a aké sú právomoci premiéra v tejto veci," povedal pre ČT Fiala.

 

img

 

Podľa českého Deníka N má Zeman zrejme výhrady voči navrhovanému ministrovi zahraničných vecí, ktorým by mal byť Jan Lipavský z hnutia Piráti. Podľa rádia Frekvence 1 Zeman Lipavskému odporučil, aby sa o post neuchádzal. Prezidentská kancelária to odmietla oficiálne komentovať.

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA: VIDEO: Český prezident vymenoval nového premiéra

 

Prezident pravidelne informuje o stretnutiach s kandidátmi na ministrov na sociálnych sieťach. Rovnako urobil aj v prípade Lipavského, s ktorým sa zišiel 7. decembra. K ich spoločnej diskusii sa však bližšie nevyjadril. 

 

 

Možno vás zaujme: Ako si nová česká vláda poradí s pandémiou? Predstavila svoj plán

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies