Nový Bermudský trojuholník: Rusi zostávajú na najnebezpečnejšom mieste pre námorníkov na svete

NETKY.SK • 5 September 2019, 09:21 • 2 min
Nový Bermudský trojuholník: Rusi zostávajú na najnebezpečnejšom mieste pre námorníkov na svete

Ruských námorníkov dva týždne zadržiavajú v zajatí piráti z Guinejského zálivu. Podľa údajov Medzinárodného námorného úradu (IMB) sa pri pobreží západnej Afriky vo vodách Guinejského zálivu vyskytuje 90% zo všetkých útokov na lode. V zajatí sú od 15. augusta držaní aj traja ruskí námorníci.

slovakia

left justify in out

Klesajúce ceny energie prinútili pirátov 21. storočia zmeniť taktiku. V súčasnosti sa nezaujímajú o ropu, ale o možnosť zarobiť si peniaze na ľuďoch. Rukojemnícky obchod im umožňuje zarobiť veľa peňazí – až milión dolárov, bez toho, aby upútali pozornosť medzinárodných korporácií alebo veľkých štátov.

 

„Neustály nárast lúpeži v Guinejskom zálive je dôsledkom praktickej beztrestnosti. Na rozdiel od Somálska na začiatku storočia, kde boli okrem ľudí zajaté aj lode, v súvislosti s ktorými tam veľké krajiny posielali svoje námorníctvo, pri pobreží západnej Afriky berú piráti do zajatia už iba ľudí, ale náklad a lodi nechajú,“ uviedol v rozhovore pre TASS, koordinátor Medzinárodnej federácie pracovníkov v doprave (ITF) Sergej Fishov.  

 

Podľa IMB sa prepravné spoločnosti snažia skrývať prípady útokov, čo ešte viac zvyšuje pirátstvo. Záujmy oboch strán sa paradoxne zhodujú. Majitelia lodí si chcú zachovať svoju povesť spoľahlivých dodávateľov a tajne platia výkupné čo pirátom z Guinejského zálivu celkom vyhovuje, že nebezpečenstvo ich útokov podceňuje verejnú mienku.

 

Podľa ruského ministerstva zahraničných vecí, morskí lupiči, ktorí zajali Rusov 15. augusta, sú občanmi Nigérie, na územie ktorej boli rukojemníci zajatí. Aj v januári 2019 boli ruskí námorníci zajatí nigérijskými pirátmi. O mesiac neskôr boli všetci prepustení. Podľa neoficiálnych informácií prepravná spoločnosť zaplatila zločincom výkupné, ale odmietla to potvrdiť.

 

Rokovania s africkými pirátmi prechádzajú reťazcom sprostredkovateľov, ktorý sa končí v Londýne. Vyjednávači z Londýna pod podmienkou anonymity informovali, v akej fáze je vyjednávanie teraz.

 

Najväčšia asociácia majiteľov lodí na svete (BIMCO) ešte v januári 2019 vyzvala USA a Čínu, aby vstúpili ich vojnové lode do Guinejského zálivu a zastavili pirátstvo. Žiadna odpoveď však doposiaľ neprišla, veď záujmy Washingtonu a Pekingu nie sú priamo ovplyvnené lúpežou na mori. Okrem toho táto operácia vyžaduje nemalé peniaze – podľa predbežných odhadov, od 1 miliardy do 3 miliárd dolárov.   

           



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies