Nový autorský zákon zníži poplatky za mobily či tablety

NETKY.SK • 18 Apríl 2015, 14:58 • 2 min
Nový autorský zákon zníži poplatky za mobily či tablety

BRATISLAVA - Nový autorský zákon zníži poplatok za mobilné telefóny a tablety, ktoré sa odvádzajú ako náhrada odmeny za použitie diela, teda napríklad kníh, filmov či hudby.

slovakia

left justify in out

Za tieto zariadenia sa v súčasnosti platí náhrada odmeny vo výške troch percent z ich dovoznej ceny. Podľa návrhu, ktorý v stredu (15.4.) schválila vláda, to má byť v prípade mobilov 0,7 percenta a pri tabletoch 0,6 percenta z dovoznej alebo predajnej ceny. "Týmto sa zohľadňuje aj ich využívanie na iné účely ako len na kopírovanie chránených obsahov," uviedol generálny riaditeľ sekcie autorského práva ministerstva kultúry Anton Škreko.

 

Túto náhradu platí výrobca, príjemca z členského štátu, dovozca z tretieho štátu alebo iná osoba, ktorá na účely predaja prvýkrát umiestni na slovenský trh, vrátane predaja cez internet, technické zariadenie, ktoré dočasne alebo trvalo umožňuje vyhotovenie rozmnoženiny diela, jeho uloženie alebo uchovanie.

 

Na základe európskeho práva musí mať takýto poplatok každá členská krajina, ktorá legislatíve zakotví výnimku na používanie diela alebo chráneného obsahu na súkromné účely bez súhlasu autora a zaplatenia licenčnej odmeny. Slovensko takúto výnimku v autorskom zákone má. Týmto poplatkom sa tak zabezpečuje primeraná kompenzácia za to, že autori nedostávajú odmenu za vyhotovovanie rozmnoženín ich diel.

 

Náhradu budú platiť jednej z organizácií kolektívnej správy. Tými sú Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) pre práva k hudobným dielam; autorská spoločnosť LITA; nezávislá spoločnosť výkonných umelcov, výrobcov zvukových a zvukovo-obrazových záznamov SLOVGRAM; ochranné združenie interpretov Slovenska (OZIS) či Slovenská asociácia producentov v audiovízii (SAPA).

 

V aktuálnom autorskom zákone existuje pre takéto zariadenia tzv. technicky neutrálna definícia. "To znamená, že technické zariadenie, ktoré vyhotoví rozmnoženinu chráneného obsahu – je jedno či je to kniha, hudba alebo film, je zaťažené sadzbou tri percentá z dovoznej ceny zariadenia," priblížil Škreko.

 

Táto definícia zostáva aj v novom návrhu zákona, aby sa v budúcnosti, keď sa objaví ďalšie technické zariadenie, nemusel novelizovať. Novinkou je osobitná príloha, ktorá pomenúva konkrétne zariadenia. Pri nich sú rôzne sadzby. Za CD, DVD nosič, minidisk, USB kľúč je to šesť percent z dovoznej alebo predajnej ceny. Pri audio-video rekordére, smart TV, mp3 alebo mp4 prehrávači tri percentá. Pri kamere jedno percento, fotoaparáte 0,35 percenta. Pri tlačiarni, skeneri, faxe, kopírovacom zariadení, elektronickej čítačke kníh tri percentá.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona