Nový americký minister obrany Hagel je pripravený zakročiť voči Iránu

NETKY.SK • 17 Február 2013, 23:27 • 2 min
Nový americký minister obrany Hagel je pripravený zakročiť voči Iránu

Ak Chucka Hagela potvrdia ako nového ministra obrany USA, tak sa postará o tom, aby bola armáda pripravená zakročiť v prípade nevyhnutnosti voči Iránu. Zdôraznil však potrebu "opatrnosti a istoty" pri zvažovaní použitia sily, uviedla v stredu agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Hagel vyjadril svoje postoje v 112-stránkovom súčte písomných odpovedí na rôzne otázky zákonodarcov pred jeho dnešným vypočutím v Senáte.

Bývalý republikánsky senátor z Nebrasky ubezpečil, že USA ostanú "neochvejne" odhodlané pri podpore izraelskej bezpečnosti. Takisto vyjadril podporu pre postoj prezidenta Baracka Obamu, že netreba odmietať žiadnu možnosť ako zabrániť Iránu dostať sa k jadrovým zbraniam. Takéto slová sa vo všeobecnosti vysvetľujú ako možnosť vojenského úderu.

Hagel ako vyznamenaný veterán z vojny vo Vietname, ktorý tam bojoval 10 mesiacov, vyhlásil, že rozumie, "aké je to byť vojakom vo vojne". Ako jednu zo svojich hlavných výziev v pozícii ministra obrany považuje definovanie úlohy USA po plánovanom stiahnutí bojových jednotiek z Afganistanu v roku 2014.

Podľa niektorých kritikov je Hagel nepriateľský voči Izraelu a mierny voči Iránu. Kritiku vyvolalo napríklad jeho označenie určitých podporovateľov Izraela v USA za "židovskú loby".

Hagela nominoval 7. januára za nového šéfa Pentagónu americký demokratický prezident Obama. Má nahradiť ministra obrany Leona Panettu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies