Nový album kapely Puding pani Elvisovej je kolektívnym dielom

NETKY.SK • 15 Máj 2015, 15:27 • 2 min
Nový album kapely Puding pani Elvisovej je kolektívnym dielom

BRATISLAVA - Slovenská kapela Puding pani Elvisovej pred pár dňami vydala svoj štvrtý album s názvom Tektonická platňa. Krst novinky sa bude konať dnes v bratislavskom klube Loft!. Nahrávku uvedie do života dlhodobý spolupracovník kapely Róbert Slovák.

slovakia

left justify in out

Formácia na štúdiovke pracovala od roku 2012 a ako v rozhovore pre agentúru SITA prezradil klávesák a spevák formácie Peter "Pino" Ungvölgyi, album je kolektívnym dielom zoskupenia, v ktorom pôsobia aj Miloš Rabatin, Sylvia "Slivka" Menyhertová, Viliam Lauko a Dalibor Kocián. "Na albume sme začali robiť v roku 2012 a je naozaj spoločným dielom, ktoré vzniklo kolektívnou improvizáciou. Dokonca sme si povedali, že na skladbách budeme pracovať len vtedy, ak nebude nikto chýbať. Po prvý raz s nami na albume pracoval aj náš nový člen, vibrafonista Dalibor Kocián. V skúšobni sme dali dokopy asi 50 rôznych nápadov, z ktorých sme vybrali asi 15 a z nich sme potom spravili piesne," uviedol Pino, ktorý sa spolu s Milošom Rabatinom podieľal aj na prevažnej časti textov. Pomáhali im však aj ostatní členovia. 

 

"Pri písaní textov nás inšpirujú autentické veci, ktoré sa nám práve dejú. Čiže sa snažíme písať o tom, čo sa nás priamo týka. V textoch používame slovné hračky, ktoré sme najskôr poznali len my a potom sme sa rozhodli, že tento náš interný humor začneme zapájať aj do piesní, na čo si ľudia zvykli. Tento postup sa nám už osvedčil a pretože nemáme radi v textoch klišé, snažíme sa ich osviežiť naším typickým rukopisom," objasnil muzikant. 

 

Tektonická platňa ponúka jedenásť piesní. Autorom obalu je Pavel Fuksa. "Medzi moje obľúbené skladby patrí aktuálny singel Sisisisi, ktorý sa nám aj veľmi dobre hrá naživo a určite ostane dlhší čas v koncertnom programe. Ďalej sa mi páči pieseň Spev sirén, ktorú mám rád aj vďaka textu, pretože ho považujem za jeden z našich najsilnejších. Písali sme ho s Milošom a po celý čas sme mali pred očami situáciu, v ktorej niekto leží v kóme, pričom druhá osoba sa dotyčného snaží oživiť. Keď sme text dopísali, zistili sme, že je vlastne o vzťahu dvoch ľudí a že ten človek v kóme je ten, kto zo vzťahu vycúváva, je chladnejší a ten druhý sa vzťah snaží zachrániť. Treťou najobľúbenejšou skladbou je Basová pasca, v ktorej spievam a ktorá bude takisto dlhšie v našom koncertnom repertoári. Je to asi najtvrdšia pieseň na albume a zvukovo najprogresívnejšia," prezradil hudobník. 

 

Práve na zvuku albumu kapela pracovala inak ako doteraz. Novinku nahrávali v Lavagance Studios, zvukovú postprodukciu mal na starosti Juraj "Medveď" Marikovič z Bad Karma Boy a finálny mastering robil Marek Šurin. "Album sme sa snažili urobiť iným aj po zvukovej stránke. Doteraz sme všetky počiny nahrávali v skúšobni. Bavilo nás to, len potom sme mali veľa práce s postprodukciou. Tentoraz sme sa preto rozhodli, že na nahrávaní začneme pracovať hneď od začiatku v profesionálnych štúdiách. Keď som zvuk novinky porovnával s naším predchádzajúcim albumom, zistil som, že je medzi nimi naozaj ohromný rozdiel. Dúfam, že to budú počuť aj fanúšikovia a že sa im bude páčiť," vyjadril sa Pino. 

 

Obľúbená koncertná formácia predstaví album počas októbra na turné, na ktoré vyrazí spoločne s kapelou Billy Barman. Dovtedy však nevynechajú ani niektoré letné festivaly. "Keďže má Slivka malého syna, ktorý bude mať v auguste rok, dohodli sme sa, že nebudeme v prvom roku materskej veľa koncertovať. Ale teší ma, že vystúpime na najlepších slovenských festivaloch Pohoda a Grape, ďalej sa objavíme v Košiciach na podujatí Leto v parku či v Banskej Bystrici na Rockscape. V októbri vyrazíme na turné s kapelou Billy Barman, s ktorou sme už jednu šnúru odohrali a mali sme z toho veľmi dobré pocity. Bola to dosť divoká párty a myslím, že to tak bude aj tentoraz a veľmi sa na to teším, pretože hrať naživo nás baví najviac. Práve dohadujeme presné termíny a miesta, ale môžem prezradiť, že pôjde o tri alebo štyri predĺžené víkendy v októbri," uviedol hudobník, ktorý s kapelou plánuje na jeseň vydať nový album aj na vinyle. 

 

Skupina Puding pani Elvisovej vznikla v roku 1995 pôvodne ako jednorazový projekt členov košických skupín Dept a Dechester Mixer. Neskôr začala pravidelne koncertovať a v roku 2004 vydala debutový album Automati, po ktorom nasledovali nahrávky Play/Pause/Eject (2007) a Pí (2010). Medzi ich najznámejšie skladby patria napríklad Taneviemčinehej, Mladí chemici, Gramatika, Milošove meniny či Davaj Het. Na konte majú štyri Radio_Head Awards - tri pre Najlepšiu koncertnú kapelu a jednu vďaka singlu Astoria. Špeciálnu oslavu 20 rokov na scéne zatiaľ nechystajú. "Pre nás nie je tento časový údaj vôbec podstatný. Dokonca sme asi sedem rokov tvrdili, že hráme päť rokov. Cítime sa, akoby sme boli ešte len v prvej polovici našej cesty. Špeciálne oslavy zatiaľ nechystáme. Výročie však vychádza na vianočný koncert, ktorý mávame v Košiciach, takže to asi spojíme," vyhlásil Pino.

 

Fanúšikovia a fanúšičky zoskupenia sa už môžu tešiť aj na nový klip ku skladne Basová pasca, ktorý sa kapela rozhodla nakrúcať na netradičnom mieste. "Chystáme videoklip k piesni Basová pasca, ktorá je pôvodne o výrobku do nahrávacích štúdií, ktorý absorbuje basové frekvencie. Klip sa však bude odohrávať vo väzení v Leopoldove. V najbližšom čase si pôjdeme obhliadnuť miesto nakrúcania, keďže nám už prišlo povolenie na nakrúcanie. Prišlo mi to veľmi absurdné, pretože väčšina ľudí sa z väzenia chce dostať preč a my vybavujeme povolenie, aby sme sa tam dostali," uviedol s úsmevom Pino. "Za odmenu väzňom zahráme koncert, čo je ohromná výzva a veľmi sa na to tešíme," uzavrel. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies