Nový afganský prezident sľubuje rovnaké práva pre ženy

NETKY.SK • 22 September 2014, 20:16 • 2 min
Nový afganský prezident sľubuje rovnaké práva pre ženy

KÁBUL - Dezignovaný afganský prezident Ašraf Ghaní v pondelok vo svojom prejave prisľúbil dať ženám významné funkcie vo svojej vláde.

slovakia

left justify in out

Rovnako tomu má byť aj na najvyššom súde, kde žiadne sudkyne doteraz nikdy nepracovali. Ghání svojmu národu tiež povedal, že ženy sú dôležitou súčasťou budúcnosti krajiny. Tieto vyjadrenia prichádzajú po tom, čo dvaja kandidáti na funkciu prezidenta v nedeľu slávnostne podpísali dohodu o rozdelení moci. Vyriešili tak dlhodobý spor, ktorý uvrhol krajinu do politického chaosu. Ghaní tiež povedal, že jeho bývalý oponent Abdulláh Abdulláh, ktorý bude zastávať novovytvorenú rolu šéfa exekutívy, sa zmenil z rivala na kolegu a obaja sú odhodlaní zmeniť Afganistan k lepšiemu.

 

Afganská volebná komisia v nedeľu vyhlásila Ašrafa Ghaního za víťaza druhého júnového kola volieb. Ukončil sa tak dlhý a sporný volebný proces, ktorý sa začal prvým kolom v apríli. Oznámenie prišlo len niekoľko hodín po tom, čo obaja politickí rivali uzavreli dohodu o sformovaní vlády národnej jednoty. Spor medzi Abdulláhom a Gháním vážne ohrozil vôbec prvé demokratické odovzdanie moci v dejinách ázijskej krajiny. Podľa kancelárie končiaceho prezidenta Hámida Karzaja by mal Ghání zložiť prezidentskú prísahu do týždňa. 

 

Dohodu už privítal aj šéf americkej diplomacie John Kerry. Vývoj v moslimskej krajine USA pozorne sledovali, keďže americkí vojaci majú do konca roka po 13 rokoch Afganistan opustiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies