Novú vládu Sýrie zostaví premiér al-Halkí

NETKY.SK • 11 August 2014, 08:32 • 2 min
Novú vládu Sýrie zostaví premiér al-Halkí

DAMASK - Sýrsky prezident Baššár al-Asad ako víťaz júnových volieb novej hlavy štátu v nedeľu poveril zostavením vlády úradujúceho premiéra Váila al-Halkího.

slovakia

left justify in out

O vydaní príslušného dekrétu informovala štátna tlačová agentúra SANA, pričom nie je jasné, dokedy by mal premiér nový kabinet vytvoriť.

 

Al-Asad vymenoval al-Halkího do funkcie pred dvoma rokmi ako nástupcu po Rijádovi Hidžábovi, ktorý prešiel na stanu protivládnych povstalcov. Päťdesiatročný politik je členom vládnej strany Baas a pochádza z mesta Dará na juhu krajiny známeho ako miesto, kde povstanie v roku 2011 vypuklo. Koncom apríla 2013 al-Halkí tesne unikol smrti pri bombovom útoku v Damasku, ktorý si vyžiadal niekoľko mŕtvych.

 

Západom zatracovaný al-Asad v júli začal nové sedemročné funkčné obdobie po tom, ako v prezidentských voľbách získal necelých 89 percent hlasov. V inauguračnom prejave prisľúbil pokračovať v boji proti povstalcom, až kým neobnoví bezpečnosť na celom území krajiny.

 

Voľby sa uskutočnili len v častiach Sýrie pod kontrolou al-Asadovej vlády, zatiaľ čo jej protivníci ich odmietli ako frašku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies