Novú Univerzitnú nemocnicu by mal podľa lekárskej komory prevádzkovať štát, nie koncesionár

NETKY.SK • 4 Apríl 2017, 15:13 • 2 min
Novú Univerzitnú nemocnicu by mal podľa lekárskej komory prevádzkovať štát, nie koncesionár

BRATISLAVA - Slovenská lekárska komora (SLK) víta rozhodnutie ministerstva zdravotníctva postaviť novú Univerzitnú nemocnicu v Bratislave (UNB) v lokalite Rázsochy, oproti pôvodne navrhovanému variantu na Patrónke.

slovakia

left justify in out

Ako však povedal v utorok na tlačovej konferencii prezident SLK Marian Kollár, komora považuje zvolený hybridný model, v ktorom štát celý projekt výstavby novej UNB financuje, ale dozor a kontrolu nad jeho výstavbou dá súkromnému koncesionárovi, za nevýhodný.

"Pridelená výstavba a následne prevádzkovanie novej UNB koncesionárom (manažérom zdravotnej starostlivosti) tým vyjadruje preukázateľné zlyhávanie štátu vo svojej funkcii efektívne riadiť verejné nemocnice," povedal Kollár. Podľa prezidenta SLK ide aj o nepriamu dehonestáciu kvality a úrovne riadiacich pracovníkov v SR, keď sa hľadá spása v zahraničných manažéroch. "Sme presvedčení, že na Slovensku je dosť erudovaných a vyškolených manažérov v zdravotníctve," dodal Kollár.

Jedinou a efektívnou cestou novej UNB je podľa Kollára štátom garantovaná príprava, výstavba a od začiatku jej vlastné prevádzkovanie. "Univerzitná nemocnica nie je komerčný podnik, ale ide o prevádzku so zdravotnou starostlivosťou a s pedagogickou a vedecko-výskumnou bázou, s očakávaním najvyššej kvality na Slovensku, pre všetkých pacientov tohto štátu," poznamenal prezident SLK.

Komora žiada, aby spolu s ďalšími odbornými spoločnosťami, boli pri ďalšej tvorbe projektu, konzultovala sa s nimi filozofia, stratégia a aj realizácia novej UNB. Slovenská lekárska komora nesúhlasí, aby bola Nemocnica s poliklinikou sv. Cyrila a Metoda v Petržalke, na Antolskej ulici, samostatnou mestskou nemocnicou.

Komora zásadne nesúhlasí s navrhovaným spôsobom manažovania zdravotnej starostlivosti, ktorú si štát obstará na účel výstavby a najmenej päť rokov prevádzky nemocnice. "Sme za to, že nemocnicu má prevádzkovať štát a firma na výstavbu bude len ako konzultant," argumentoval Kollár.

Lekári poukazujú aj na to, že lôžková kapacita podobných nemocníc v Európe býva väčšia, čo podľa nich nie je megalomanstvo, ale nevyhnutnosť. "Vzhľadom na zvýšený počet medikov sa javí stavať novú UNB po 130 rokov s necelými 600 posteľami ako nedostatočné," apeluje Kollár. UNB by mala byť podľa neho aj s oddeleniami komplexnejšia, a preto počet oddelení, ako i stav postelí vníma ako poddimenzovaný.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies