Novú pacientku s ebolou v Libérii mohol nakaziť muž, ktorý chorobu prežil

NETKY.SK • 24 Marec 2015, 19:03 • 2 min
Novú pacientku s ebolou v Libérii mohol nakaziť muž, ktorý chorobu prežil

MONROVIA - Libérijčanka, u ktorej testy minulý týždeň potvrdili ebolu, mala sexuálny styk s mužom, ktorý toto smrtiace ochorenie prežil.

slovakia

left justify in out

Povedala to dnes šéfka libérijského tímu pre ebolu Francis Katehová. Ponúkla tak možné vysvetlenie toho, ako sa žena stala prvým potvrdeným prípadom eboly v Libérii po vyše dvojtýždňovej úplnej absencii tohto ochorenia v krajine.
     

Pacienti, ktorí prežili ebolu, nie sú považovaní za nákazlivých, ale vírus choroby prežíva v semene. Odborníci preto naliehajú na preživších, aby po vyliečení vydržali tri mesiace bez sexu.
     

Prenos eboly sexuálnym stykom nebol doteraz zdokumentovaný, je však možný, uviedla tlačová agentúra AP. Doktorka Katehová dnes povedala, že priateľovi chorej ženy odobrali vzorky na testovanie.
     

Kým sa minulý týždeň potvrdil tento nový prípad eboly v Libérii, krajina rátala dni, aby mohla oznámiť, že sa stala zónou bez výskytu tohto smrtiaceho ochorenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies