Novú kompostáreň vo Fiľakove vybudovali za európske peniaze, otvoril ju Sólymos

NETKY.SK • 30 Máj 2018, 12:46 • 2 min
Novú kompostáreň vo Fiľakove vybudovali za európske peniaze, otvoril ju Sólymos

BRATISLAVA - Mesto Fiľakovo v okrese Lučenec má novú kompostáreň, do užívania ju dnes slávnostne odovzdal minister životného prostredia László Sólymos. Na vybudovanie kompostárne na spracovanie biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu získalo Fiľakovo skoro 300-tisíc eur z európskych fondov.

slovakia

left justify in out

V rámci projektu mesto opravilo betónové silážne jamy, vybudovalo kompostovacie plochy, upravilo prístupové cesty v areáli zberného dvora a nakúpilo stroje ako drvič, preosievač kompostu, nakladač či prekopávač kompostu. „Jednou z mojich veľkých priorít je zmeniť Slovensko zo skládkovej veľmoci na krajinu, kde je recyklácia doma. A preto som rád, že dnes môžeme odovzdať do užívania ďalší projekt, ktorý pomôže životnému prostrediu a taktiež zvýši kvalitu života ľudí,“ povedal Sólymos.

 

 

img

Foto: TASR



Zvyšovať podiel triedeného zberu biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu patrí medzi priority envirorezortu. Práve ten má v komunálnom odpade najväčšie zastúpenie a podľa odhadov sa na celkovom vzniku komunálnych odpadov podieľa približne polovicou. Zelený rezort mení podľa Sólymosa odpadovú politiku tak, aby sa odpad oplatilo triediť a recyklovať, a tým sa výrazne obmedzilo skládkovanie. Samosprávy sú v súčasnosti odbremenené od nákladov spojených s vytriedenými zložkami komunálneho odpadu. O ten sa totiž na vlastné náklady starajú výrobcovia. Od januára 2017 majú samosprávy povinnosť zabezpečiť nakladanie s biologických rozložiteľným komunálnym odpadom.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona