Novozvolený tuniský prezident Sabsí zložil v parlamente prísahu

NETKY.SK • 31 December 2014, 11:31 • 2 min
Novozvolený tuniský prezident Sabsí zložil v parlamente prísahu

TUNIS - Bývalý tuniský premiér Bádží Káid Sabsí zložil dnes pred poslancami parlamentu prezidentskú prísahu. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Sabsí (88) zvíťazil 21. decembra v druhom kole prezidentských volieb so ziskom 55,68 percenta hlasov. O vyše 11 percent za ním zaostal dočasný prezident Munsif Marzúkí. 
     

V niektorých mestách na juhu krajiny, kde mal Marzúkí výraznú prevahu, vypukla po zverejnení výsledkov vlna násilností. 
     

Oponenti vyčítajú Sabsímu jeho politickú minulosť, keďže zastával vysoké funkcie už za vlády bývalého autoritatívneho prezidenta Zína Ábidína bin Alího. V rokoch 1981-86 pôsobil ako šéf tuniskej diplomacie. 
     

Víťaz prvých slobodných prezidentských volieb v Tunisku odmieta tvrdenia kritikov, že je len predĺženou rukou bývalého režimu. Prisľúbil, že bude prezidentom všetkých Tunisanov.   
   

Politickí pozorovatelia považujú Tunisko za jedinú krajinu arabského sveta, ktorá úspešne zvláda prechod k demokracii. Podľa analytikov sa tuniskí islamisti poučili z vývoja v susednom Egypte, kde vlani došlo k zosadeniu islamistického prezidenta Muhammada Mursího, a zvolili si opatrnejšiu stratégiu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies