Novozvolený rumunský prezident Klaus Iohannis sľubuje veľké zmeny

NETKY.SK • 17 November 2014, 17:20 • 2 min
Novozvolený rumunský prezident Klaus Iohannis sľubuje veľké zmeny

BUKUREŠŤ - Prezidentské voľby v Rumunsku vyhral starosta mesta Sibiu Klaus Iohannis, člen nemeckej menšiny, ktorá prišla do Sedmohradska pred 800 rokmi a teší sa v Rumunsku dobrej povesti. Iohannis v nedeľu v druhom kole hlasovania neočakávane porazil premiéra Victora Pontu. K svojmu víťazstvu dnes tlačovej agentúre AP povedal, že naznačuje posilnenie vzťahov Rumunska so Západom a väčšiu stabilitu pre východnú Európu.

slovakia

left justify in out

Tisíce Rumunov oslavovali víťazstvo Iohannisa, ktoré podľa neho povedie "k hlbokým zmenám" v Rumunsku. 
     

Víťazstvo pomaly hovoriaceho učiteľa fyziky je víťazstvom mladej rumunskej postkomunistickej a scestovanej generácie, ktorá získava informácie a vymieňa si názory na sociálnych médiách, favorizujúcich Iohannisa a nie z prevažne provládnych tradičných médií.
     

Odráža tiež hnev ľudí, ktorý vyvolali problémy Rumunov žijúcich v zahraničí s hlasovaním v prvom kole prezidentských volieb. Ľudia reagovali na sťažnosti tisícov Rumunov, z ktorých mnohí odišli do cudziny, aby si našli slušne platenú prácu, že museli čakať hodiny, aby mohli hlasovať a napokon im to aj tak nebolo umožnené. Voličská účasť na druhom kole dosiahla 64 percent, čo je oveľa viac ako v prvom kole. 
     

Dve hodiny po skončení volieb Victor Ponta priznal svoju porážku. Masový protest sa zmenil na oslavu tisícov zhromaždených ľudí, medzi ktorými prechádzal Klaus Iohannis, na námestí, kde boli v roku 1989 pri povstaní proti komunistickému režimu zastrelení viacerí ľudia.
     

"Už nikdy viac sa nesmie stať, aby boli rumunskí občania ponižovaní, keď chcú voliť," povedal dnes Iohannis agentúre AP. Novozvolený prezident sľubuje splniť želanie spoluobčanov, aby mali pokojný život a skončili sa ostré konflikty medzi končiacim prezidentom Traianom Basescom a premiérom Pontom. Chce byť zjednocujúcim prezidentom, napísala agentúra AP.
     

Jeho víťazstvo je súčasne zlyhaním nacionalistickej karty, ktorú vytiahol Ponta poukazujúc na nemeckú národnosť svojho vyzývateľa a skutočnosť, že je luterán a nie je členom vplyvnej pravoslávnej cirkvi.
     

Keď bol na tlačovej konferencii v piatok pred voľbami vyzvaný, aby zaspieval rumunskú národnú hymnu, Iohannis zaspieval jej prvú slohu tenorom na umeleckej úrovni, za čo si vyslúžil veľký potlesk prítomných. Nemecká menšina sa teší v Rumunsku dobrej povesti a Rumuni všeobecne si nerobia problémy z náboženskej príslušnosti, napísala AP.
     

Bývalý profesor fyziky Iohannis je úspešným starostom Sibiu, sedmohradského mesta so 155.000 obyvateľmi, od roku 2000.
     

V rozhovore pre AP povedal, že "rozhodne prinesie viac istoty a stability" Rumunsku. Chce razantne zakročiť voči rozšírenej korupcii a zaručiť nezávislý systém súdnictva. Parlament nesmie schváliť zákon, ktorý amnestuje ľudí odpykávajúcich si väzenský trest za korupciu. "Toto všetko treba urobiť čo možno najskôr."
     

Premiér Victor Ponta po priznaní volebnej porážky v nedeľu povedal, že sa nevzdá funkcie premiéra. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies