Novozvolený rumunský prezident chce čo najskorší pád Pontovej vlády

NETKY.SK • 18 November 2014, 18:36 • 2 min
Novozvolený rumunský prezident chce čo najskorší pád Pontovej vlády

BUKUREŠŤ - Nastupujúci rumunský prezident Klaus Iohannis v utorok vyhlásil, že jeho stredopravicová Národná liberálna strana sa bude snažiť o pád súčasnej ľavicovej vlády premiéra Victora Pontu, s ktorým tento víkend bojoval o prezidentské kreslo.

slovakia

left justify in out

Novozvolená hlava štátu očakáva, že vláda príde o moc ešte pred parlamentnými voľbami plánovanými na rok 2016. Liberálna strana podľa neho vytvorí nové politické spojenectvá, aby dosiahla odchod vlády. Jeho vyhlásenie podľa agentúry Reuters naznačuje, že nový prezident neprinesie stabilitu do rumunskej politickej scény. "Naša liberálna strana chce prevziať moc. Stane sa to v roku 2015 alebo najneskôr v parlamentných voľbách 2016," vyhlásil Iohannis.


Ponta v nedeľu prekvapivo prehral druhé kolo prezidentských volieb a ich víťazom sa stal Iohannis, ktorý pôsobí ako starosta transylvánskeho mesta Sibiu. Do ulíc rumunských miest vrátane metropoly Bukurešť v reakcii na výsledky volieb vyšli tisícky ľudí, ktorí požadovali okamžitú Pontovu rezignáciu. Nový rumunský minister zahraničných vecí Teodor Melescanu v utorok oznámil, že podobne ako jeho predchodca Titus Corlatean odchádza z funkcie vzhľadom na ťažkosti Rumunov žijúcich v zahraničí s hlasovaním v prezidentských voľbách. Politik podľa vlastných slov preberá zodpovednosť za zlyhanie, ktoré poznačilo prvé aj druhé kolo volieb a v krajine vyvolalo vlnu protestov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies