Novozvolený prezident Mursí sa prihovorí tisícom ľudí na námestí Tahrír

NETKY.SK • 29 Jún 2012, 14:05 • 2 min
Novozvolený prezident Mursí sa prihovorí tisícom ľudí na námestí Tahrír

Novozvolený prezident Mursí sa prihovorí tisícom ľudí na námestí Tahrír - Politika Stovky ďalších ľudí sa zhromaždili na centrálnom námestí Tahrír v egyptskej Káhire, kde si chcú vypočuť dnešný príhovor novozvoleného prezidenta Muhammada Mursího. Na inter

slovakia

left justify in out

img

Stovky ďalších ľudí sa zhromaždili na centrálnom námestí Tahrír v egyptskej Káhire, kde si chcú vypočuť dnešný príhovor novozvoleného prezidenta Muhammada Mursího. Na internete to oznámilo Moslimské bratstvo, ktorého kandidátom vo voľbách bol Mursí.
      Islamista má v sobotu zložiť slávnostnú prezidentskú prísahu pred egyptským Najvyšším ústavným súdom. Končia sa tak spory, kde má byť nový líder uvedený do úradu.
      Demonštranti postavili barikády pri vstupoch na námestie Tahrír a kontrolujú preukazy totožnosti, aby sa uistili, že sa tam nedostanú žiadni "zločinci".
      Tisíce aktivistov, predovšetkým islamistov, už vyše týždňa táboria na námestí Tahrír a požadujú, aby vládnuca armáda zrušila spornú dočasnú ústavu a obnovila činnosť parlamentu.
      Aktivisti obviňujú armádnych generálov, ktorí vládnu v Egypte od zvrhnutia prezidenta Husního Mubaraka vo februári 2011, z upevnenia moci, keďže si prostredníctvom dočasnej ústavy udelili rozsiahle právomoci.
      Ústavný súd v júni už skôr vyhlásil v rozhodnutí, že ruší parlament s dominantným postavením islamistov, a rozpustil ho. To donútilo Mursího hnutie Moslimské bratstvo a jeho stúpencov žiadať, aby zložil slávnostnú prísahu buď pred rozpusteným parlamentom alebo na námestí Tahrír - hlavným dejiskom protestov, ktoré zvrhli dlhoročného autokratického prezidenta Mubaraka.

Zdroj: TASR/DPA, Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies