Novozvolený juhokórejský prezident je pripravený rokovať s KĽDR

NETKY.SK • 10 Máj 2017, 06:28 • 2 min
Novozvolený juhokórejský prezident je pripravený rokovať s KĽDR

SOUL - Novozvolený juhokórejský prezident Mun Če-in pri svojej dnešnej inaugurácii v Soule vyhlásil, že je za určitých podmienok pripravený navštíviť Severnú Kóreu, aby rokoval o jej úsilí získať rakety s jadrovými hlavicami.

slovakia

left justify in out

Liberál Mun sa ujal funkcie už dnes, iba deň po prezidentských voľbách. Jeho mäkšie postoje k Severnej Kórei by však mohli viesť k nesúladu s Washingtonom, ktorý sa pod novým prezidentom Donaldom Trumpom snaží formulovať svoju politiku voči režimu v Pchongjangu, pripomenula agentúra AP.

 

Mun vo svojom inauguračnom prejave okrem iného tiež vyhlásil, že bude "úprimne rokovať" so Spojenými štátmi, ktoré sú hlavným vojenským spojencom Soulu, a Čínou, ktorá je zasa jeho hlavným obchodným partnerom, o spornom rozmiestnení amerického protiraketového systému na juhu Kórejskej republiky.

 

Peking sa obáva, že prostredníctvom radarov, ktoré sú súčasťou protiraketového systému, by Washington mohol monitorovať aj čínske vojenské aktivity.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies