Novozélandským premiérom sa zrejme stane Bill English

NETKY.SK • 8 December 2016, 09:00 • 2 min
Novozélandským premiérom sa zrejme stane Bill English

WELLINGTON - Novým novozélandským premiérom sa zrejme stane Bill English, ktorý si zabezpečil podporu väčšiny členov svojej Novozélandskej národnej strany. Jeho dvaja rivali dnes zároveň odstúpili.

slovakia

left justify in out

Na špeciálnom zjazde národniarov, ktorý sa bude konať na budúci týždeň v pondelok, preto Englisha takmer s určitosťou potvrdia ako nového predsedu tejto strany a celej vlády. Členovia strany budú hlasovať aj o novom vicepremiérovi.

 

"Všetko sa to udialo veľmi rýchlo. Nie sú to ešte ani tri dni odvtedy, čo John Key odstúpil, takže som ani nemal čas na to riadne reagovať," odpovedal English na otázku, ako vníma možnosť, že sa stane novým premiérom.

 

Key, ktorý v pondelok oznámil, že z osobných dôvodov odstúpi z funkcie predsedu vlády, plánuje predložiť svoju rezignáciu po zjazde strany. Súboja o premiérsku funkciu sa vzdali šéfka polície Judith Collinsová a minister zdravotníctva Jonathan Coleman.

 

English, ktorý je vicepremiérom a ministrom financií, navrhol za nového šéfa tohto rezortu Stevena Joycea. Záujem o vicepremiérsky post vyjadrili ministerka bytovej výstavby Paula Bennettová a minister energetiky Simon Bridges.

 

Odchádzajúci novozélandský premiér John Key viedol svoju stranu od roku 2006 a funkcie predsedu vlády sa ujal o dva roky neskôr. Ako dôvod svojho odstúpenia uviedol prianie tráviť viac času so svojou rodinou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies