Novozélandské ostrovy dostali po 200 rokoch oficiálne názvy

NETKY.SK • 10 Október 2013, 10:12 • 2 min
Novozélandské ostrovy dostali po 200 rokoch oficiálne názvy

WELLINGTON - Novozélandská vláda vo štvrtok napravila 200 rokov starú chybu v podobe pomenovania dvoch hlavných ostrovov, ktoré doteraz nebolo nikdy formálne uznané, hoci sa vyskytuje na mapách už od začiatku osídľovania Európanmi.

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia ministra územnej správy Mauricea Williamsonona budú názvy Severný a Južný ostrov (North Island/South Island) odteraz oficiálne, pričom ich označil za "neoddeliteľnú súčasť novozélandskej kultúrnej identity a dedičstva". Minister schválil aj alternatívne názvy v jazyku domorodých Maoriov — Te Ika-a-Mauii (Ryba Mauiho - jedného z maoriských bohov) a Te Wai Pounamu (Rieky zeleného kameňa). Tie majú podľa neho takisto "historický a kultúrny význam" a v oficiálnych dokumentoch či mapách budú rovnocenné s anglickými. Skutočnosť, že ostrovy nemajú oficiálne pomenovanie, zistili novozélandskí kartografi ešte v roku 2009, na čo sa rozprúdila verejná debata o tom, ako tento stav napraviť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies