Novozélandská firma zaviedla 4-dňový pracovný týždeň, ako to dopadlo?

NETKY.SK • 19 Júl 2018, 19:39 • 2 min
Novozélandská firma zaviedla 4-dňový pracovný týždeň, ako to dopadlo?

AUCKLAND - Štvordňový pracovný týždeň, to znie ako sen. Pre zamestnancov jednej novozélandskej firmy je to ale krásna realita.

slovakia

left justify in out

Výskum na Novom Zélande ukázal, že štyri pracovné dni v týždni namiesto piatich, sú pre firmu efektívnejšie. Finančno-poradenská spoločnosť Perpetual Guardian v rámci 8-týždňového výskumu všetkým svojim 240 zamestnancom skrátila pracovný týždeň o jeden deň, pričom plat im ostal rovnaký.

 

Vedenie firmy v spolupráci s univerzitou v Aucklande priebežne sledovalo zaznamenávalo výsledky experimentu. Pred začiatkom experimentu panovali obavy, že ľudia zlenivejú a ich pracovný výkon rapídne klesne. Opak bol pravdou. Spokojnosť zamestnancov sa odrazila v iniciatíve a produktivite. Práve preto, že zamestnanci mali na prácu menej dní, pracovali výkonnejšie, aby všetko stihli a „nezabíjali čas pospávaním.“ Radosť z priestoru na vlastný život sa odrazila aj na radosti v práci.

 

„To, čo sme videli bol masívny nárast angažovanosti, spokojnosti zamestnancov a nárast zámeru zamestnancov pokračovať v práci so spoločnosťou. Navyše sme nezaznamenali pokles produktivity„ zhodnotil výsledok experimentu riaditeľ firmy Perpetual Guardians, Andrew Barnes.

 

Perpetual Guardian po úspešnom experimente plánuje zaviesť štvordňový pracovný týždeň natrvalo. To však ešte musí schváliť vedenie.

 

Voľnosť a viac voľného času je prioritou aj na Slovensku. Viac sa môžete dočítať v článku: Generácia Y bude onedlho tvoriť najpodstatnejšiu časť na trhu práce, má však špecifické požiadavky


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies