Novou témou vzdelávania SNSĽP sú nástrahy kyberšikany

NETKY.SK • 18 Január 2017, 12:57 • 2 min
Novou témou vzdelávania SNSĽP sú nástrahy kyberšikany

BRATISLAVA - Vzdelávanie o nástrahách kyberšikanovania zaradilo Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP) od nového roka do svojej škály vzdelávacích aktivít. Ako agentúru SITA informoval referent pre vonkajšie vzťahy SNSĽP Eduard Csudai, kyberšikana nemá časové ani priestorové obmedzenie, dokáže osloviť obrovské množstvo ľudí a je možné ju páchať anonymne. Ľudia ňou navyše dokážu ponižovať osoby, ktoré by v reálnej situácii mali dominantné postavenie a pre ich autoritu by si ich šikanovať netrúfli.

slovakia

left justify in out

"Zneužívanie internetu na účely, ktoré sú diskriminačné, a ktoré vybočujú z rámca spoločenských hodnôt, a žiaľ, niekedy dokážu naplniť skutkovú podstatu trestných činov, je nutné monitorovať a pristupovať k ich eliminácii zodpovedne, aby sa v budúcnosti takéto prejavy neopakovali," uviedla výkonná riaditeľka strediska pre ľudské práva Katarína Szabová. Dodala, že stredisko bude poskytovať tieto vzdelávacie aktivity vopred ohláseným a dohodnutým záujemcom zdarma, tak, ako to robilo doteraz.


Šikanovanie definujú ako zákerné a opakované správanie s účelom ponižovania, vysmievania sa a ubližovania inej osobe šikanujúcou stranou, ktorá zneužíva svoju moc nad obeťou. "Dochádza k nej fakticky kdekoľvek a príchod nových technológií znamená progres aj v tomto negatívnom jave. Šikana priamo pôsobí na psychiku ľudí a ako dôsledky sa môžu objaviť rôzne psychosomatické ťažkosti (bolesti brucha, hlavy, či poruchy spánku), pocity hanby, smútku, depresie, úzkosti, resp. zlyhania," uvádza sa v tlačovej správe.

 

Forma, akou sa kyberšikanovanie prejavuje, je viac ako rozmanitá. Jednoduchý prístup cez počítač, mobil alebo tablet na internet a prostredníctvom chatu, e-mailu, diskusných fór, sociálnych sietí, blogov, ale aj bez internetu prostredníctvom SMS správ, telefonátov alebo videí môže viesť k šikanovaniu. Výhodou šikanujúceho je to, že sa svojej obeti nemusí pozerať do očí a prostredníctvom spomenutých foriem ostáva v anonymite.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies