Novou technológiou vedia vedci vlkov presne identifikovať podľa vytia

NETKY.SK • 25 Júl 2013, 10:56 • 2 min
Novou technológiou vedia vedci vlkov presne identifikovať podľa vytia

LONDÝN - Jednotlivých divokých vlkov možno identifikovať na základe ich vytia - so stopercentnou presnosťou. Vyplýva to z výsledkov štúdie vedeckého tímu z britskej univerzity Nottingham Trent.

slovakia

left justify in out

Tím vedcov vytvoril počítačový program, ktorý analyzuje vokálne charakteristiky kanadských šedých vlkov, uviedla britská spravodajská stanica BBC. 

Vlky sa pohybujú v širokom priestore, preto je pre ochrancov životného prostredia ťažké vystopovať ich vizuálne. Technológia však môže poskytnúť pre expertov cestu monitorovať jednotlivé vlky len na základe zvuku. "Vlky v divočine veľa vyjú," spresnila študentka-doktorandka Holly Root-Gutteridgeová, ktorá výskum viedla. "Teraz si môžeme byť istí, že o ktorého vyjúceho vlka presne ide," dodala.    

Výsledky výskumu tímu zverejnil medzinárodný vedecký časopis Bioacoustics. Vlky využívajú svoje charakteristické vytie na ochranu svojho teritória pred rivalmi a na zvolávanie ostatných členov svorky. "Vychutnávajú si to ako skupinovú aktivitu," spresnila podľa BBC Root-Gutteridgeová. "Ak ide o zborové zavýjanie, pripoja sa k nemu všetci," dodala.  

Počítačový program vedeckého tímu je jedinečný, pretože analyzuje silu i frekvenciu vlčieho zavýjania. Vedci doteraz skúmali len jeho frekvenciu, pripomína BBC. "Predstavte si výšku ako notu, ktorú vlk spieva... Je to trochu ako jazyk - ak dáte prízvuk na rôzne miesta, sformujete rôzny zvuk," spresnila Root-Gutteridgeová. "To, čo sme pridali my, je amplitúda, teda sila - v podstate to znamená, ako hlasno spieva v určitých časových intervaloch," dodala.

Vedci otestovali svoj nový program preskúmaním desiatok archívnych záznamov zavýjania kanadského vlka šedého z Britskej národnej knižnice v Londýne. Ich úspešnosť v rozoznávaní individuálnych vlkov na základe ich vytia bola stopercentná, uvádza BBC. Precíznosť, ktorou identifikovali vlkov počas zborového zavýjania, predstavovala 97 percent.

Technológia je v poslednom štádiu svojho vývoja a jej tvorcovia dúfajú, že ju budú môcť používať enviromentalisti pracujúci v divočine už v blízkej budúcnosti. Podobná technológia bola testovaná na vlkoch žijúcich v zajatí, táto štúdia však prvýkrát priniesla takého presné výsledky zo zvukových záznamov od divo žijúcich vlkov, uvádza BBC.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona