Novou premiérkou Moldavska sa zrejme stane ministerka Maia Sanduová

NETKY.SK • 23 Júl 2015, 18:47 • 2 min
Novou premiérkou Moldavska sa zrejme stane ministerka Maia Sanduová

KIŠIŇOV - Novou premiérkou Moldavska sa zrejme stane bývalá ekonómka Svetovej banky a súčasná ministerka školstva Maia Sanduová. Do funkcie ju navrhla hlavná z trojice strán moldavskej proeurópskej koalície, oznámila dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Tri proeurópsky orientované moldavské strany sa tento týždeň dohodli na vytvorení koalície, ktorá je odhodlaná pokračovať v zbližovaní tejto postsovietskej republiky s EÚ. Koalícia bude mať v parlamente dovedna 55 zo 101 kresiel.
     

Maiu Sanduovú do funkcie premiérky dnes navrhla jej Liberálnodemokratická strana Moldavska (PLDM). V minulosti pracovala ako ekonómka Svetovej banky v Kišiňove a vo Washingtone. 
     

Ako ministerka školstva sa od roku 2012 presadila viacero reforiem zameraných na zefektívnenie a modernizáciu vzdelávacieho systému v Moldavsku. 
     

Sanduová ako šéfka rezortu školstva prispela aj k rezignácii predchádzajúceho proeurópskeho premiéra Chirila Gaburiciho, ktorý viedol vládu len niečo vyše 100 dní. Jej stranícky kolega Gaburici odstúpil v polovici júna v súvislosti s pochybnosťami o pravosti svojho stredoškolského a vysokoškolského diplomu. Sanduová vtedy trvala na tom, aby podozrenia voči premiérovi vyšetrila polícia. 
     

Sanduovej nomináciu by mal moldavský parlament odsúhlasiť na budúci týždeň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies