Novou predsedníčkou nemeckých zelených sa stala Annalena Baerbocková

NETKY.SK • 27 Január 2018, 13:36 • 2 min
Novou predsedníčkou nemeckých zelených sa stala Annalena Baerbocková

HANNOVER - Novou predsedníčkou nemeckých zelených sa stala poslankyňa Spolkového snemu (Bundestagu) Annalena Baerbocková (37). Predstaviteľku pragmatického krídla strany podporilo v sobotu na zjazde v Hannoveri 64,45 percenta delegátov, ktorí ju uprednostnili pred konkurentkou z ľavicového krídla zelených Anjou Pielovou (34,78 percenta hlasov).

slovakia

left justify in out

Zdá sa, že zelení skončili s tradíciou dvoch spolupredsedov z odlišných krídel strany, pretože o voľbe spolupredsedu Roberta Habecka, ktorý je takisto predstaviteľom pragmatického krídla strany, niet medzi znalcami pomerov pochybností.

Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

 

Kandidatúru novozvolenej predsedníčky, odborníčky na ochranu ovzdušia, podporili okrem iného doterajší šéf strany Cem Özdemir, ako aj predsedníčka parlamentnej frakcie zelených Katrin Göringová-Eckardtová.

 

Baerbocková, ktorá sa po zvolení poďakovala za dôveru a prisľúbila maximálne nasadenie, vo svojom predvolebnom vystúpení hovorila o európskej politike, boji proti chudobe a o ochrane ovzdušia ako o svojich politických prioritách.

 

Nová líderka nemeckých zelených sa podieľala aj na napokon neúspešných sondážnych rokovaniach, ktoré mali vyústiť vo vytvorenie tzv. jamajskej koalície strán únie CDU/CSU, liberálov z FDP a zelených. Matka dvoch malých detí, ktorá si kladie za cieľ aj zlepšenie zladenia pracovných a rodinných povinností, mala pri týchto rozhovoroch na starosti európsku problematiku.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies