Novou líderkou strany Sinn Féin v Severnom Írsku sa stala Michelle O'Neillová

NETKY.SK • 23 Január 2017, 18:36 • 2 min
Novou líderkou strany Sinn Féin v Severnom Írsku sa stala Michelle O'Neillová

BELFAST - Novou líderkou republikánskej strany Sinn Féin v Severnom Írsku sa stala dnes Michelle O'Neillová. Politička vo funkcii nahradila Martina McGuinnessa, ktorý odstúpil minulý týždeň. O'Neillová povedie stranu do volieb v Severnom Írsku, ktoré sa budú konať v marci.

slovakia

left justify in out

Ide o posun ku generácii, ktorá sa už priamo nezúčastnila na dlhoročnom spoločensko-politickom konflikte v Ulsteri. O'Neillová reprezentuje volebný obvod Mid Ulster v severoírskom parlamente od roku 2007. V roku 2011 sa stala ministerkou poľnohospodárstva, od vlaňajška vedie rezort zdravotníctva.

 

"Je to pre mňa obrovská česť a veľké privilégium - byť zvolená za novú líderku na Severe a môcť tak pokračovať v šľapajach Martina McGuinnessa," uviedla 40-ročná O'Neillová. McGuinness, kľúčová postava piatich desaťročí vývoja v Severnom Írsku, odstúpil zo zdravotných dôvodov aj pre politickú krízu.

 

Katolík McGuinness, ktorý bol zároveň vicepremiérom, sa pre demisiu rozhodol v dôsledku prehlbujúcich sa rozporov s premiérkou Arlene Fosterovou z hlavnej protestantskej Demokratickej unionistickej strany (DUP). Voľby do regionálneho parlamentu v Severnom Írsku sa budú konať 2. marca.

 

Sinn Féin je aktívna v Írsku aj Severnom Írsku. V severoírskom zhromaždení je po DUP druhou najväčšou stranou, zatiaľ čo v parlamente Írskej republiky je tretím najväčším politickým subjektom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies