Novotný zvažuje, čo s Matovičom, ktorý využíva dieru v zákone a koná za firmu

NETKY.SK • 7 September 2014, 12:08 • 2 min
Novotný zvažuje, čo s Matovičom, ktorý využíva dieru v zákone a koná za firmu

BRATISLAVA - Predseda parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Viliam Novotný (SDKÚ-DS) zvažuje, čo s ilegálnou nahrávkou rozhovoru Igora Matoviča (OĽaNO) s Radoslavom Procházkom (Sieť).

slovakia

left justify in out

Tá totiž podľa Novotného dokazuje, že Matovič dohoduje za svoju firmu obchodnú transakciu a teda vystupuje ako konateľ spoločnosti. To poslanec nesmie.
      

"Neexistuje však o tom žiadny písomný dokument a tak aj keby sme vo výbore začali konanie voči poslancovi Matovičovi, trest by sme uložiť nemohli. Aj keď z nahrávky je zrejmé, že vystupuje ako konateľ," povedal pre TASR Novotný. Dodal, že ak má niekto listinný dôkaz o tom, že Matovič koná za svoju firmu, mal by ho poslať výboru pre nezlučiteľnosť funkcií.
      

Novotný pripomína, že ústavný zákon o konflikte záujmov zakazuje verejným činiteľom konať v mene súkromnej spoločnosti. Ako dôkaz sa však v konaní berie písomný dokument. Spomínaná nahrávka podľa Novotného necháva prípad len v eticko-morálnej rovine. Zákon totiž Matovič dodržal, vo firme nefiguruje ako konateľ. Pre zákon je dôležité, že Matovič nefiguruje v orgánoch spoločnosti.
      

"Poslanec Matovič vie, že zákon o konflikte záujmov je deravý ako syr ementál a využíva to. V podstate sa vysmieva ústavnému zákonu tým, že ho formálne dodrží, ale inak rokuje v mene firmy. Verejný funkcionár by sa takto správať nemal," zdôraznil Novotný.
      

Matovič na nahrávke dohoduje s Procházkom cenu za inzerciu v jeho novinách. Líder OĽaNO to sám potvrdil aj pred médiami, potvrdil aj sms komunikáciu o platbách. Rovnako vyhlásil, že bude svojej firme pomáhať, sám sa označil za poradcu spoločnosti. Konateľom je podľa jeho slov niekto iný. Firmu prepísal na manželku, čím splnil, čo od neho zákon žiadal.
      

"Poslanec má zakázané byť konateľom spoločnosti či podnikať vo vlastnom mene. To sú dve veci, ktoré má zakázané, ostatné môže. Zákon mi v ničom nezakazuje, aby som pomáhal obchodníkom, aby som vytváral obchodné stratégie, aby som riešil rotačku," vyhlásil Matovič. Rovnako mu zákon podľa vlastných slov nezakazuje, aby ako poslanec NR SR dohodoval s iným poslancom NR SR cenu za jeho inzerciu. "Zákon mi zakazuje byť konateľom právnickej osoby," zdôraznil.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies