Novotný vyzval ministerku Zvolenskú, aby pripravila riešenie pre sestry

NETKY.SK • 10 September 2013, 12:18 • 2 min
Novotný vyzval ministerku Zvolenskú, aby pripravila riešenie pre sestry

BRATISLAVA – Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) by mala podľa opozičného poslanca za SDKÚ-DS Viliama Novotného pozvať sestry k okrúhlemu stolu, rokovať s nimi a pripraviť pre ne riešenie. Lebo súčasný stav je podľa jeho slov neudržateľný. Novotný to vyhlásil na dnešnom brífingu v Národnej rade (NR) SR.

slovakia

left justify in out

"Vyzývam ministerku zdravotníctva, aby sa prestala skrývať pred problémami zdravotníctva," apeloval Novotný na Zvolenskú. Rovnako vyzval aj premiéra Roberta Fica a stranu Smer-SD, aby ukázali, že podporujú sestry aj po voľbách a aby tiež pre ne pripravili riešenie.

"Robert Fico a Smer-SD pred voľbami vehementne podporovali nároky sestier a pôrodných asistentiek na lepšie platy. Je načase, aby to ukázali v praxi," doplnil Novotný. Sestry a pôrodné asistentky mali podľa jeho slov už od apríla minulého roka zarábať 640 až 928 eur, avšak nedeje sa tak. 

"Dnes sestry zarábajú 300, 400, možno 500 eur, a to už je celkom dobrý plat pre sestru a pôrodnú asistentku," opísal Novotný. Už dva roky sa pritom sestry podľa neho pokojnou formou dožadujú svojich miezd. Určuje im ich zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek. Ten podľa Novotného pripravila vláda Ivety Radičovej a vo februári minulého roka ho parlament schválil naprieč celým politickým spektrom. Zároveň sa naň uvoľnila rezerva vo výške 50 miliónov eur. Generálna prokuratúra SR však následne podľa Novotného podala podnet na Ústavný súd s tým, že nie je možné zákonom určiť nejakej skupine ľudí mzdu. 

"To je jednoducho nezmysel v slovenskom právnom systéme. Čo platy poslancov, prokurátorov, sudcov či lekárov v nemocniciach?" pýtal sa Novotný. Ústavný súd účinnosť zákona pozastavil a v júni tohto roka skonštatoval, že je protiústavný. Novotný tak vyzval Zvolenskú, aby prestala čakať na rozhodnutie Ústavného súdu, ktoré ešte stále iba ministerstvu posiela a pripravila riešenie pre sestry.

Rezort zdravotníctva tvrdí, že zatiaľ rozhodnutím súdu nedisponuje. "V ďalších krokoch je nevyhnutné zohľadniť všetky  dôvody, ktoré viedli Ústavný súd k rozhodnutiu," uviedla riaditeľka komunikačného odboru ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. Zástupkyne sestier sú podľa jej slov o postupe informované.

"Ministerka Zvolenská bezodkladne po doručení a naštudovaní rozhodnutia zvolá pracovné rokovanie," doplnila Čižmáriková. Zneužívať platy sestier vo vlastný politický prospech pritom podľa jej slov teraz "naozaj nie je na mieste".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona