Novotný: ÚS rozhodol nespravodlivo voči sestrám

NETKY.SK • 20 Jún 2013, 11:57 • 2 min
Novotný: ÚS rozhodol nespravodlivo voči sestrám

BRATISLAVA - Ústavný súd (ÚS) SR rozhodol nespravodlivo voči zdravotným sestrám, keď zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek z čias vlády Ivety Radičovej vyhlásil za protiústavný.

slovakia

left justify in out

Na štvrtkovom brífingu to uviedol poslanec Viliam Novotný (SDKÚ-DS). Nepáčili sa mu argumenty generálnej prokuratúry (GP), ktorá podala podnet na ÚS. Mali nimi byť diskriminácia a nedostatok peňazí. Novotný zastáva názor, že ani jeden z týchto bodov nie je pravdivý.

Podľa Novotného, nedostatok peňazí konštatovala GP vo chvíli, keď parlament uvoľňoval 50-miliónovú rezervu do zdravotníctva pre nemocnice a ambulancie. "A diskriminácia? Úplne nezrozumiteľné," uviedol Novotný. Podľa stanoviska GP vraj nemožno určovať zákonom jednej profesii plat. "A čo sudcovia, prokurátori a čo poslanci NR SR a koniec koncov čo kolegovia sestier - lekári? Veď oni majú tiež zákonom určenú výšku svojej mzdy," argumentoval Novotný. Ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú Novotný vyzval, aby neodkladne pripravila riešenie problému sestier a pôrodných asistentiek. "Teraz je na ťahu vláda Roberta Fica a jeho 83 poslancov Smeru-SD v NR SR," uzavrel. 

Rozhodnutie Ústavného súdu SR nepotešilo ani Lekárske odborové združenie (LOZ). "Sme sklamaní rozhodnutím Ústavného súdu a jeho zdôvodnením, podľa ktorého hrozba odchodu sestier za lepšími pracovnými podmienkami sama osebe nemusí zakladať rozumný dôvod na to, aby ich postavenie - minimálne mzdové nároky, bolo v porovnaní s iným profesiami zvýhodnené," uviedol podpredseda LOZ Pavel Oravec. Týmto rozhodnutím podľa neho nie sú postihnuté primárne zdravotné sestry, ale predovšetkým slovenskí pacienti, pre ktorých to predstavuje ďalší signál zníženia kvality zdravotnej starostlivosti. 

"Rozhodnutie Ústavného súdu vnímame negatívne v kontexte schválenia novely nedávneho Trestného zákona, na základe ktorého budú v prípade núdzového stavu zdravotnícki pracovníci, teda aj zdravotné sestry, sankcionované oveľa prísnejšie ako ostatní občania SR," upozornil Oravec. LOZ podľa neho verí, že Ministerstvo zdravotníctva SR v krátkom čase predloží zákon, ktorý bude riešiť spravodlivé ohodnotenie sestier v súlade s Ústavou SR. 

ÚS SR na stredajšom neverejnom zasadaní pléna rozhodol, že minuloročný zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek nie je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky. K tomuto rozhodnutiu sa pripájajú odlišné stanoviská sudkyne Ľudmily Gajdošíkovej a sudcov Petra Brňáka, Milana Ľalíka a Rudolfa Tkáčika. Plénum nevyhovelo návrhu Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek na pristúpenie do konania ako vedľajší účastník. 

V podaní generálny prokurátor argumentoval, že zákon nespĺňa požiadavky vyplývajúce z princípu proporcionality. Hrozba odchodu sestier za lepšími pracovnými podmienkami a odmenou za vykonanú prácu sama osebe nemusí zakladať rozumný dôvod na to, aby ich postavenie - minimálne mzdové nároky, bolo v porovnaní s iným profesiami zvýhodnené. Tento argument by mohol byť zrozumiteľný pri zvažovaní ich uprednostnenia na úkor ostatných jednotlivcov (zamestnancov, na ktorých sa vzťahuje režim Zákonníka práce), ak by bol súčasne podložený naliehavou potrebou ochrany verejného zdravia, resp. poskytovania zdravotnej starostlivosti. Takáto neodkladná situácia však v podmienkach SR nenastala, ani reálne nehrozila a ani zákonodarca žiadne tomu nasvedčujúce argumenty neuviedol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies