Novotný: Úpravu platov zdravotníkov ministerstvo nezvládlo

NETKY.SK • 25 November 2015, 14:24 • 2 min
Novotný: Úpravu platov zdravotníkov ministerstvo nezvládlo

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva nezvládlo prípravu novej legislatívy, ktorá rieši platy zdravotníkov. Tvrdí to poslanec Národnej rady SR a podpredseda mimoparlamentnej strany Šanca Viliam Novotný.

slovakia

left justify in out

Úpravu platov považuje za predvoj tretieho sociálneho balíčka premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý má zabezpečiť lepšie februárové výplaty zdravotníkom, a tak aj ich lepšiu náladu pred marcovými parlamentnými voľbami.

 

"Je to nezodpovedný zákon zo strany vlády. Je len o tom, že chcú sestry a zdravotníkov do 5. marca niečím zabaviť... Ministerstvo si za tri roky neurobilo svoju domácu úlohu a dnes situáciu, ktorá nastáva v nemocniciach, dokonca bagatelizuje," povedal Novotný. Upozorňuje, že nálada medzi zdravotníkmi však dobrá nie je.

 

"Nepodceňoval by som situáciu. Všetci máme dramatickú skúsenosť s výpoveďami lekárov. Bez sestier a zdravotníkov niet zdravotnej starostlivosti."

 

Novela zákona upravujúca platy zdravotníkov v nemocniciach, ktorú dnes schválil parlament, nesie podľa Novotného tri riziká. Okrem toho, že neplní viaceré očakávania zdravotníkov, jej vyčíta aj chýbajúce finančné krytie v budúcoročnom rozpočte, čo by mohlo viesť k problému jej súladu s Ústavou SR. Kritizuje aj nižšie zákonom garantované mzdy pre sestry v štátnych nemocniciach oproti súčasnosti. Riešenie situácie vidí napríklad v rokovaní so zástupcami zdravotníkov a reálnom zabezpečení finančných prostriedkov na platy, nielen ich deklarovaním formou uznesenia.

 

Ministerstvo zdravotníctva na kritiku poslanca už viackrát reagovalo s tým, že na jeho predvolebnej kampani sa zúčastňovať nebude.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies