Novotný: Strana SDKÚ novelu geologického zákona podporí

NETKY.SK • 2 Jún 2014, 10:31 • 2 min
Novotný: Strana SDKÚ novelu geologického zákona podporí

KOŠICE – Ak Národná rada SR v utorok schváli novelu geologického zákona, urán sa na Jahodnej pri Košiciach ťažiť nebude.

slovakia

left justify in out

„Strana SDKÚ-DS novelu podporí,“ povedal dnes na tlačovej besede v Košiciach poslanec NR SR a podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný. Doložil, že stiahne návrh o zákaze ťažby uránu, ktorý predložil spolu s poslancom Ivanom Štefancom. Očakáva, že novelu podporí vyše sto poslancov.

 

Novela geologického zákona hovorí, že ak obyvatelia v platnom referende nebudú s ťažbou súhlasiť, na území SR je zakázané ťažiť rádioaktívne nerasty. „Košičania sa konečne dočkali - urán sa na Jahodnej pri Košiciach nebude ťažiť. Príbeh uránu ukazuje, že tlak verejnej mienky, petície a protesty, ako aj práca opozície majú zmysel a pomáha to. Smer pod tlakom verejnej mienky a opozície musel kapitulovať, je pred komunálnymi voľbami, pričom Richard Raši bude zrejme znova kandidovať,“ povedal Novotný. Doložil, že ľudia za zákaz ťažby uránu nemusia ďakovať strane Smer-SD, ale aktivistom, ktorí proti ťažbe mobilizovali verejnú mienku. 

 

Novotný povedal, že smeráci zobrali riešenie SDKÚ-DS a v skrátenom legislatívnom konaní, aby nemal nikto dosť času dať pripomienky, ho vláda schválila a predložila do parlamentu. Predstavitelia Smeru sa podľa neho už dlhé roky tvária, že sú zásadne proti ťažbe uránu, no na strane druhej za ich vlády prebiehal plazivými krokmi povoľovací proces. Novotný poukázal na to, že už v roku 2009 poslankyňa Jarmila Tkáčová predložila parlamentu návrh zákona zakazujúci ťažbu uránu, potom aj novelu banského zákona, ktoré vtedajšia vládna koalícia Smer-HZDS-SNS nepodporila. Smer nepodporil ani požiadavky petície STOP uránu na Slovensku, ktorú podpísalo vyše 100 000 ľudí a 40 samospráv, aby poslanci NR SR uznesením odmietli plánovanú ťažbu uránu na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies