Novotný: So sestrami treba rokovať, premiér by mal pomôcť ku kompromisu

NETKY.SK • 21 Január 2016, 07:12 • 2 min
Novotný: So sestrami treba rokovať, premiér by mal pomôcť ku kompromisu

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico (Smer-SD) by mal so sestrami rokovať a pomôcť nájsť kompromis, po ktorom by svoje výpovede stiahli a neodišli z nemocníc. Poukazuje na to mimoparlamentná strana Šanca.

slovakia

left justify in out

"Minister pri presadzovaní zákona o odmeňovaní zdravotníkov ignoroval požiadavky sestier a nereagoval ani na ich opakované výzvy na rokovanie... Smer-SD tak svojou aroganciou vedie mnohé nemocnice do krízového stavu," povedal podpredseda strany Viliam Novotný. Podľa jeho slov ak bude Fico sestry ignorovať, preberá zodpovednosť za možné ohrozenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Premiér v utorok (19.1.) sestrám odkázal, že ich nikto neignoruje.

 

Novotný povedal, že schválený zákon garantuje sestrám v štátnych nemocniciach v priemere o 100 eur nižšie platy, aké už v súčasnosti dosiahli. "Navyše vôbec nerieši odstupňovanie odmeňovania podľa odpracovaných rokov, čo bola zásadná požiadavka sestier," uviedol.

 

Pre dosiahnutie dohody treba podľa Novotného zabezpečiť odmeňovanie minimálne na úrovni, ktorú im garantoval zákon z roku 2011. Tvrdí tiež, že treba zabezpečiť krytie vyšších miezd v nemocniciach navýšením rozpočtu pre zdravotníctvo o 55 miliónov eur, "ktoré vláda sľúbila, ale nedodržala".

 

Predstaviteľky sestier sa na premiéra obrátili v utorok (19.1.) prostredníctvom otvoreného listu. Pre súčasnú situáciu v zdravotníctve ho žiadajú o stretnutie, pretože, ako tvrdia, od ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD) sa ho nedočkajú.

 

Premiér im odkázal, že minister má jeho dôveru a rezort je vo vyjednávaniach aktívny. Právo sestier na iný názor či na "nejakú formu protestu" rešpektuje. Ako však hovorí, "od pacienta by neodišiel". Zdôraznil, že na vyššie platy zdravotníkov pôjde v tomto roku 55 miliónov eur, ktoré sú finančne kryté.

 

Chápe však, že každý by chcel viac. "Ale poďme si to schválne porovnať. Platy zdravotníkov a sestier stúpli za vlády Ivety Radičovej o päť eur v priemere, za nás o 190 eur v priemere. Tak o čom sa máme baviť?" dodal.

 

Ministerstvo odmietlo, že by sa sestrám mali platy po prijatí zákona znižovať. Sestry sa o tom majú presvedčiť v platových dekrétoch. Sestry tvrdia, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky. Minister Čislák ho, naopak, považuje za korektný a solídny. Hromadné výpovede v nemocniciach označil za protest proti zvyšovaniu platov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies