Novotný: Smer pod rúškom ochrany zdravia pracujúcich zaťaží živnostníkov

NETKY.SK • 25 Jún 2014, 17:03 • 2 min
Novotný: Smer pod rúškom ochrany zdravia pracujúcich zaťaží živnostníkov

BRATISLAVA - Schválením novely zákona o ochrane verejného zdravia sa zaťažia živnostníci a firmy, ale neochránia sa pracujúci.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný na margo dnes schválenej právnej normy, ktorá upravuje povinnosti zamestnávateľov týkajúce sa pracovných podmienok a lekárskych preventívnych prehliadok zamestnancov.
     

"Dnes schválený zákon bude znamenať ďalšie náklady pre malé firmy a živnostníkov. Ministerstvo zdravotníctva sa odvoláva na európsku smernicu, ktorá ale ponecháva značnú voľnosť členským krajinám v jej aplikácii," argumentuje Novotný. Pravdou podľa jeho slov je, že v praxi tento zákon neochráni pracujúcich, len zaťaží živnostníkov a súkromné firmy. "Obávam sa, že zabezpečí zaujímavé zákazky štátnych firiem pre 'vybrané' pracovné zdravotné služby, čo hraničí s klientelizmom," upozornil vo vyhlásení Novotný. On sám je presvedčený, že ak už nás európska legislatíva núti mať dohľad nad pracovnými podmienkami aj pre zamestnancov, ktorí nevykonávajú rizikové práce, tak je lepšie to urobiť bez drahých pracovných zdravotných služieb a posilniť preventívne prehliadky hradené z verejného poistenia. "S týmto riešením dnes SDKÚ–DS neuspela, ale v najbližšom čase pripraví návrh zákona," dodal.
     

Novela po novom určuje zamestnávateľovi povinnosť zabezpečiť dohľad nad pracovnými podmienkami pre všetkých zamestnancov, bez ohľadu na kategóriu rizikovosti práce. Túto povinnosť bude možné realizovať aj prostredníctvom bezpečnostných technikov.
     

Povinnosť absolvovať lekárske preventívne prehliadky v kategórii 1 alebo 2, o ktorých novela hovorí, už aj v súčasnosti stanovujú osobitné predpisy, napríklad v prípade nočnej práce, u vodičov, železničiarov, príslušníkov ozbrojených síl alebo pracovníkov SBS. Nejde o novinku, tieto povinnosti mali zamestnávatelia aj zamestnanci už v minulosti. Ostatných pracovníkov v prvých dvoch kategóriách sa povinné prehliadky netýkajú.
     

Pre zamestnancov v kategórii 3 a 4 zdravotný dohľad nad pracovnými podmienkami a lekárske preventívne prehliadky vo vzťahu k práci v určenej frekvencii zostávajú bez zmeny. Platí teda pre ne súčasný právny stav.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona