Novotný: Smer darcom krvi nepomohol

NETKY.SK • 26 September 2015, 16:21 • 2 min
Novotný: Smer darcom krvi nepomohol

BRATISLAVA - Pozmeňujúci návrh nezaradeného poslanca a podpredsedu Šance Viliama Novotného, aby sa limit spoluúčasti na doplatky za lieky vo výške 25 eur týkal aj darcov krvi, ktorí získali minimálne striebornú Janského plaketu, poslanci Smeru-SD pri hlasovaní zamietli.

slovakia

left justify in out

„Ak vláda rozširovala limit, nemala zabudnúť ani na túto skupinu ľudí, ktorí svojou krvou pomáhajú denne zachraňovať tisíce ľudských životov,” uviedol pre agentúru SITA Novotný.


Novela zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, ktorú vo štvrtok schválil parlament, znižuje a rozširuje limit spoluúčasti na doplatky za lieky zavedený od roku 2011. Zdravotne postihnutí pacienti zaplatia na doplatkoch za lieky maximálne 30 eur za štvrťrok a dôchodcovia najviac 45 eur za štvrťrok. Akékoľvek ďalšie doplatky im vráti zdravotná poisťovňa. Reálne tak za rok vrátia poisťovne približne 70-tisíc pacientom zhruba dva milióny eur ročne.
Poslanci Smeru v rámci druhého sociálneho balíčka navrhli a parlament schválil rozšírenie tohto limitu pre všetkých dôchodcov a deti do 6 rokov vo výške 25 eur resp. 8 eur. Novotný navrhol, aby sa limit spoluúčasti vo výške 25 eur týkal aj všetkých darcov krvi, ktorí získali minimálne striebornú Janského plaketu, teda 20 a viackrát darovali bezplatne krv.


„Darovanie krvi je jedným z najhumánnejších a najobetavejších činov, ktoré poznáme. Dobrovoľní darcovia krvi pomáhajú zachraňovať tisíce ľudských životov a realizovať aj tie najkomplikovanejšie operácie na zlepšenie zdravia a kvality života pacientov. Darcovia krvi sú za svoju ľudskosť oceňovaní formou plakiet a medaily. Ale dobrovoľní darcovia krvi si za svoj prínos pre zdravotníctvo určite zaslúžia oveľa viac. Preto som predložil návrh, aby sa ochranný limit na doplatky za lieky vzťahoval aj na nich,” vysvetlil podpredseda Šance. Návrh však vládni poslanci ani druhýkrát neschválili. 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies