Novotný: SDKÚ potrebuje zmenu na čele strany

NETKY.SK • 3 September 2014, 14:02 • 2 min
Novotný: SDKÚ potrebuje zmenu na čele strany

BRATISLAVA – SDKÚ-DS potrebuje podľa podpredsedu strany Viliama Novotného zmenu na čele strany. Ako povedal dnes v rozhovore pre agentúru SITA, v júni sa viedla v strane diskusia, či má zostať na čele strany Pavol Frešo, alebo nie.

slovakia

left justify in out

„Dnes prevláda v strane väčšinový názor, že na kongrese musí dôjsť k zásadnej zmene celého vedenia strany, vrátane predsedu. Stranu by mal následne viesť krízový manažment piatich, šiestich ľudí. Nie je dôležité, kto bude predseda, ale potrebujeme ho zmeniť,“ vyhlásil Novotný. Podľa neho sú len dve možnosti. „Buď spravíme na kongrese len kozmetické zmeny a potom strana pomaly vymizne z politickej scény. Rozplynie sa ako tieň. Alebo sa vytvorí partia ľudí, ktorá bude potrebovať aj ľudí zvonku. Táto skupina začne riadiť stranu, nastaví jej fungovanie, stratégiu a dá ponuku voličom,“ konštatoval Novotný.

 

Novotný v júni kandidatúru na post predsedu strany odmietal. Po troch mesiacoch však kandidatúru zvažuje. „Prešli tri mesiace, čo som povedal, že nebudem kandidovať na predsedu. Oslovilo ma však viacero členov. Dnes zvažujem, že budem kandidovať na predsedu,“ povedal s tým, že v súčasnosti však nie je podstatné, či bude kandidovať on, alebo Ondrej Matej, či Ľudovít Kaník, ale dôležité je vytvoriť tím ľudí – krízový manažment. „SDKÚ sa musí vrátiť k nastaveniu fungovania. Strana musí začať byť riadená. Musíme dať ponuku voličom a sympatizantom. Musíme ponúknuť voličom riešenia ich problémov, čo im teraz nedávame. Strana musí dať víziu, ako bude fungovať štát,“ zdôraznil Novotný. 

 

SDKÚ-DS by mala mať stranícky kongres 27. septembra v Skalici. Pôvodne však mal byť v júni. „Kongres zvoláva podľa stanov predseda, ktorý je štatutár. Kongres najskôr zvolal v júni, potom ho posunul na september, ak sa rozhodne, posunie ho na november. Nedokážeme ho primať, aby ho zvolal. Len predpokladám, že keď sú už vytlačené pozvánky, kongres prebehne,“ uviedol Novotný, ktorý kritizuje, že stranícke prezídium nezasadlo už tri mesiace. „Ako podpredsedovia sme členmi prezídia, ktorý je výkonným orgánom. Nevieme nastaviť stratégiu, keď to predseda nechce. Prezídium sme nemali od 2. júna. Teda predseda ho nezvolal tri mesiace. Iné mi nezostáva, len zvolávať svoje tlačové besedy a ponúkať svoju predstavu,“ dodal. 

 

Podľa Novotného sa situácia v SDKÚ-DS začala výrazne zhoršovať po regionálnych voľbách. Fatálny dopad však malo rozhodnutie podporiť Pavla Hrušovského v prezidentských voľbách. „Strane sa stalo najhoršie, čo mohlo. Presadzovala to, čo odmietala väčšina členov a voličov. Odvtedy preferencie klesajú, odišlo päť poslancov z jedenástich. Strana je riadená zle, alebo vôbec. Kritika fungovania strany sa stupňuje,“ povedal Novotný s tým, že už v januári bolo jasné, že je potrebná zásadná zmena fungovania strany, ale čakali na eurovoľby. Tie však nedopadli pre SDKÚ-DS zle. Obhájila výsledok spred piatich rokov, teda dva mandáty. 

 

Dnes je podľa Novotného situácia v SDKÚ-DS kritická, prieskumy ukazujú katastrofu. Podľa neho strana okrem personálnej zmeny potrebuje aj zmenu fungovania. „Prinášame individuálne nápady a prezentácie, ale strana nemá stratégiu,“ dodal. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies