Novotný sa pre záchranárske vrtuľníky obráti na políciu

NETKY.SK • 17 Apríl 2014, 15:19 • 2 min
Novotný sa pre záchranárske vrtuľníky obráti na políciu

BRATISLAVA - Poslanec Viliam Novotný (SDKÚ-DS) sa chce pre tender, v ktorom sa prerozdeľovali licencie na záchranárske vrtuľníky, obrátiť na orgány činné v trestnom konaní.

slovakia

left justify in out

Občania si podľa neho zaslúžia poznať odpoveď na otázku, kto je zodpovedný za to, že v septembri minulého roka nemohli z Bratislavy a Trenčína päť dní lietať záchranárske vrtuľníky a či tak nemohli byť ohrozené životy a zdravie ľudí.

 

Vrtuľníky zo spomínaných miest nelietali pre chýbajúce licencie, ministerstvo zdravotníctva (MZ) totižto vydalo nové povolenia pre tieto dve stanice niekoľko dní po skončení tých starých. Novotný sa domnieva, že rezort zanedbal svoje povinnosti. "Musíme zabrániť tomu, aby si v budúcnosti niektorý z úradníkov dovolil zanedbať svoje povinnosti a navyše za svoje konanie neniesol zodpovednosť," skonštatoval Novotný. 

 

MZ sa už niekoľkokrát v minulosti bránilo, že zákon pri tendri dodržalo. Podľa rezortu termíny boli vyhlásené včas a riadne, avšak uchádzači nedodali všetky potrebné dokumenty, zo zákona ich však vylúčiť nemohli, museli počkať ďalších 30 dní, aby mali možnosť doplniť chýbajúce materiály. 

 

Novotný bol jednou z troch osôb, ktoré sa obrátili na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), aby prešetril prípad 39-ročnej ženy, ktorá zomrela na následky dopravnej nehody v septembri minulého roka na Záhorí. Nehoda sa stala práve v čase keď z Bratislavy a Trenčína nemohli lietať záchranárske vrtuľníky. Úrad v tomto prípade konštatoval pochybenie skalickej nemocnice, kam bola žena po havárii prevezená. Zároveň zhodnotil, že vážny stav pacientky neumožňoval jej následný transport do Bratislavy vrtuľníkom. "Očakával som záver, že pacientke nebola správne poskytnutá zdravotná starostlivosť. Prekvapilo ma však konštatovanie, že poranená pacientka prevoz vrtuľníkom vlastne nepotrebovala. S takýmto záverom sa ako lekár neviem stotožniť, ale musím ho rešpektovať," dodal Novotný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies